Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pražské vodovody: Bursíkovi neustoupíme

Pražské vodovody: Bursíkovi neustoupíme

Hlavní město dál marně hledá peníze na rekonstrukci Ústřední čistírny odpadních vod. Praha původně počítala až s deseti miliardami korun z evropských fondů, díky nimž měla čistírnu do roku 2010 modernizovat - podle příslušné směrnice EU.

Tyto peníze však hlavní město nemůže získat, protože uzavřelo příliš dlouhou smlouvu se soukromým provozovatelem - Pražskými vodovody a kanalizacemi, které ovládá společnost Veolia Voda. Ministr životního prostředí Martin Bursík pražskému magistrátu vzkazuje: uzavřete s Veolií novou smlouvu. Jenže tato firma o tom vůbec nechce slyšet.

,,Pražské vodovody a kanalizace nevidí žádný právní důvod ke zkrácení provozovatelské smlouvy. Smlouva byla řádně konzultována s renomovanými právními kancelářemi a odpovídá české i evropské legislativě," uvedla mluvčí firmy Marcela Dvořáková. Podobný problém s příliš dlouhými smlouvami a chybějícími penězi na čistírny řeší i další česká města včetně Hradce Králové, Prostějova, Mělníka či Kladna.

Peníze na čistírny odpadních vod? Není kde brát

Ministři životního prostředí, zemědělství a financí měli podle vládního usnesení do konce června předložit návrh řešení pro obce, kterým chybí peníze na rekonstrukci čistíren odpadních vod. Zatím se tak nestalo. Ministr životního prostředí Martin Bursík hodlá předložit analýzu, která ukáže, že peníze k dispozici jsou. Celá věc má ovšem zásadní háček - města, jako jsou Praha, Hradec Králové či Prostějov, by musela zkrátit smlouvy se soukromými provozovateli čistíren. Ti však k tomu nemají žádný důvod.

Městům chybí třináct miliard korun, které měla získat z fondů EU. V čerpání ale brání příliš dlouhé smlouvy, jež podle Evropské komise soukromé provozovatele příliš zvýhodňují. A Martin Bursík čelí kritice, že komisi příliš ustoupil. To ministr odmítá.

Argumentuje mimo jiné tím, že Brusel chtěl původně poskytnout peníze jen těm obcím, které uzavřely smlouvy s provozovateli nejdéle do roku 2015. Dotace však nakonec mohou získat i města, jež mají smlouvu do roku 2022.

Zatím se nezdá, že by chtěl ministr financí Miroslav Kalousek přijít s návrhem, aby chybějící peníze šly z českého státního rozpočtu. ,,Jde o záležitost, kterou musejí vyřešit ministerstva životního prostředí a zemědělství," řekl náměstek ministra financí Eduard Janota. Právě tyto dva rezorty mají čistírny odpadních vod ve své kompetenci (v případě ministerstva zemědělství jde o menší obce).

Největší díl z chybějících třinácti miliard připadá na Prahu a zdejší ústřední čistírnu - až deset miliard. Společnost Veolia Voda, většinový vlastník Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), však jakoukoliv změnu smlouvy odmítá s tím, že k tomu není žádný právní důvod. Mluvčí PVK Marcela Dvořáková přitom zdůrazňuje, že Praha má na dotaci nárok. Pokud ji však stát neposkytne, je firma připravena ho suplovat. ,,PVK jsou spolu se svým akcionářem, společností Veolia Voda, připraveny pomoci jak technicky, tak i finančně při řešení projektu rekonstrukce a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod." Jak přesně by taková pomoc měla vypadat, však firma zatím neuvádí.

Městům chybí třináct miliard korun, které měla získat z fondů Evropské unie

Horký brambor na trase Kalousek-Bursík Část obcí, které v minulosti čerpaly peníze z evropských fondů na vodohospodářské projekty, se má dočkat kompenzace za to, že se kvůli posilující koruně nakonec musely spokojit s menšími dotacemi. Za náhrady bojovaly především samy tyto obce, zástupci ministerstev financí a životního prostředí se nakonec shodli, že jim vyjdou vstříc. Stát to vyjde na 400-700 milionů korun.

Teď už jen stačí celou věc předložit vládě ke schválení. Tato zdánlivá maličkost se ale stává zásadním problémem. Ministr Kalousek chce, aby neliberální návrh předložil jeho kolega Bursík. A Bursík očekává to samé od Kalouska. ,,Ministerstvo životního prostředí dodává analýzu, data. Ministerstvo financí pak uvolňuje finanční částku," přibližuje postoj Bursíkova úřadu šéf Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Náměstek ministra financí Eduard Janota zase zdůrazňuje, že čerpání peněz na vodohospodářské projekty má na starosti ministerstvo životního prostředí. ,,Minimálně by ten návrh měli podepsat oba," řekl Janota.

http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů