Pátek, 19. dubna 2024

Karlovarský kraj chce vodákům přizpůsobit dva jezy na Ohři

Karlovarský kraj chce vodákům přizpůsobit dva jezy na Ohři

KARLOVY VARY - První dvě konkrétní investice z rozsáhlého projektu Vodácká Ohře připravuje Karlovarský kraj. Zřejmě už příští rok by mohla být upraveny dvě nebezpečná místa na řece, tuhnický jez a propusť v Kynšperku. Zejména jez v Tuhnicích je jedním z nejnebezpečnějších míst pro vodáky, řekl novinářům náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jan Zborník.


Podle Zborníka by se velký projekt Vodácká Ohře měl rozdělit do řady dílčích menších investic, s nimiž se pak kraj chce ucházet o dotace. Nejblíže realizaci jsou právě jezy v Kynšperku a Tuhnicích.


"Oba patří Povodí Ohře. Pro něj jsou ale z vodohospodářského hlediska v pořádku a tak do nich investovat povodí nebude. Povodí tak sice bude nositelem projektu, ale zpracování i spoluúčast zajistí Karlovarský kraj," uvedl Zborník. Protože kraj chce žádat z dotačního programu přeshraničních projektů, partnerem na německé straně bude německý správce povodí Ohře.


Náklady na úpravu jezu v Karlových Varech - Tuhnicích, kde každoročně dochází k utonutí nebo vážným zraněním vodáků, mají být asi 20 milionů korun. Kraj by z toho měl zaplatit deset procent. Úprava propusti v Kynšperku přijde levněji, asi na pět milionů. I v tomto případě by kraj měl z vlastních peněz dát desetiprocentní podíl nákladů.


Projekt Vodácké Ohře zahrnuje jak úpravu samotného toku, aby byl více přitažlivý pro vodáky, tak i zlepšení služeb v okolí. "Tam ale musíme spolupracovat s obcemi a soukromými vlastníky, protože pozemky jsou většinou buď soukromé nebo právě obcí. Abychom mohli zajistit služby odpovídající 21. století, bude třeba získat levné peníze a udržet provozní náklady nízké. Je nutné počítat s tím, že služby pro vodáky fungují sotva tři nebo čtyři měsíce v roce," dodal Zborník.

 

http://www.karlovarsko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů