Středa, 24. dubna 2024

Západočeským obcím chybí peníze na stavbu čističek odpadních vod

Západočeským obcím chybí peníze na stavbu čističek odpadních vod

Plzeňsko - Obce s méně než dvěma tisíci obyvateli budou muset do konce roku 2016 splnit přísná kriteria Evropské unie o vypouštění odpadních vod. Města nad tento počet obyvatel musí podmínku splnit do roku 2010. Starostové malých obcí ale tvrdí, že to není reálné.

Starosta obce Vísky Lubomír Fiala přiznává, že podmínku EU pro odkanalizování Vísky určitě nesplní. Peníze na stavbu čističky totiž obec nemá a prý je nikdy mít nebude. Tvrdí, že jediným řešením jsou dotace od státu. Špinavá voda z domácností tam teče do přírody, chybí vodovod i kanalizace.

Starostové se shodují, že se na jejich nízké rozpočty kladou velké požadavky. Na tyto náročné projekty nemají vlastní peníze, a i když dotace stát nabízí, malé obce na ně nedosáhnou, což potvrdil i starosta obce Trokavec Jan Neoral. Vedoucí odboru ochrany vod Státního fondu životního prostředí Ivana Vráblíková se nechala slyšet, že dotace není nároková, žádosti jsou posuzovány a ministerstvo životního prostředí poté rozhodne, komu dotace stát přidělí.

Tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krejsová přiznala, že ministerstvo o problému ví a snaží se ho řešit. Odkanalizování ale nemusí být podle odborníků řešeno obecní čističkou. Pokud to vyjde levněji, je možné likvidovat odpadní vody v jímkách a vyvážet je na jinou čističku. Podle ministerstva zemědělství není na stavbu či modernizaci kanalizací a čističek odpadních vod připraveno 134 obcí.
Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů