Úterý, 23. dubna 2024

Stoletá voda na východě Evropy zabila desítky lidí, zaplavila desetitisíce domů

Stoletá voda na východě Evropy zabila desítky lidí, zaplavila desetitisíce domů

Záplavy, které způsobil vytrvalý déšť a tající sníh v Karpatech, na východě Evropy zabily už nejméně 27 lidí. Nejhůře postižená Ukrajina hlásí 22 obětí a stoletou vodu, pět mrtvých je v Rumunsku. Ze břehů se vylila zejména 1 400 kilometrů dlouhá řeka Dněstr. Živel zaplavil na 40 tisíc domů.

Mezi 22 mrtvými na Ukrajině je i šest dětí. Počet obětí se může zvyšovat, mnoho lidí úřady stále pohřešují. Před velkou vodou záchranáři evakuovali dvacet tisíc lidí. Tato čísla stále stoupají, ještě včera to bylo osm tisíc.

"Je to tragédie rozměrů, jaké tu nikdy nebyly," řekl prezident Viktor Juščenko. Spolu s premiérkou Julijí Tymošenkovou, kterou vyzval k projednání krizového plánu, o víkendu navštívili postižené oblasti.

Materiální škody Ukrajina odhaduje na více než sto milionů eur (přes 2,4 miliardy korun). Juščenko už vyzval obyvatele, podnikatele a organizace k solidaritě a poskytnutí pomoci zasaženým oblastem.

Nejvíce škod způsobilo rozvodnění více než 1 400 kilometrů dlouhé řeky Dněstr. Zaplavila mnoho vesnic v celkem sedmi regionech země včetně lvovského. Povodeň zničila 34 tisíc hektarů půdy, tisíce kilometrů silnic, stovky mostů a elektrické rozvody.

Záplavy na východě Evropy (28. července 2008)

Se záplavami v těchto dnech bojuje také Slovensko a Rumunsko. Zatímco na východním Slovensku se situace už uklidnila a záchranné týmy odklízejí škody (čtěte také Slovenskem se prohnala třicetiletá voda), voda na severu Rumunska stále stoupá. Země hlásí pět obětí, dvanáct tisíc evakuovaných a dvacet tisíc lidí bez elektřiny.

http://zpravy.idnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů