Čtvrtek, 28. března 2024

Čištění odpadních vod chtějí řešit ekonomicky i esteticky

Čištění odpadních vod chtějí řešit ekonomicky i esteticky

Táborsko - Pět starostů z Táborska se vydalo na exkurzi. VAK jim ukázal biologické rybníky

Až pětkrát nižší jsou z dlouhodobého hlediska náklady na provoz biologických rybníků, které slouží jako čistírna odpadních vod, oproti aktivačním čistírnám. Pět starostů z Táborska se proto vydalo na exkurzi do Českého Rudolce a Dolních Němčic, kde už tato zařízení fungují. Pořídit se dají od pěti do deseti milionů korun.

Současná novela zákona o vodách z roku 2004 nařizuje malým obcím s kapacitou pod 500 obyvatel povinnost zajištění adekvátního čištění odpadních vod do roku 2015, což v praxi znamená budování čistíren odpadních vod i tam, kde dosud chyběly.

„Některé starosty malých obcí na Táborsku zaujaly jako nejvhodnější řešení kombinace štěrbinové nádrže a biologických rybníků. Proto jsme se rozhodli uspořádat pro ně exkurzi na biologické rybníky v Českém Rudolci a v Dolních Němčicích na Jindřichohradecku,“ uvedla mluvčí Vodovodů a kanalizací Jihočeského kraje (VAK JČ) Renáta Kollarczyková a dodala, žeVAKna Táborsku v současnosti žádný neprovozuje.

Nehyzdí krajinu
„Z hlediska nákladů na zřízení, provoz, nároků na obsluhu i s ohledem na estetické a ekologické hledisko doporučujeme malým obcím biologické rybníky jako ideální řešení všude tam, kde je obec majitelem dostatečně velkých pozemků v blízkosti potoka,“ vysvětluje Kateřina Tebichová, technolog VAK JČ.

„Biologické rybníky nijak nenarušují ráz jihočeské krajiny, nepotřebují pro svůj provoz žádná čerpadla ani dmychadla,“ upřesnila Tebichová. Oproti aktivačním čistírnám se mohou využívat i v obcích, kde je sdružená kanalizační síť jak pro odpadní vody z domácností, tak pro dešťovou a balastní vodu, přitom náklady na provoz jsou třikrát až pětkrát menší.

„Ve srovnání s kořenovými čistírnami, u kterých je nutná likvidace náplně a vzniklých sedimentů každých pět až deset let, postačí zajistit odbahnění rybníků podle potřeb jednou za patnáct až dvacet let,“ doplnila Tebichová.

Plány budoucí
Starosta Nadějkova Zdeněk Černý si libuje, že si biologické rybníky, které již mají schváleny v územním plánu obce, mohl prohlédnout na vlastní oči a udělat si fotodokumentaci. Tu chce představit ostatním členům zastupitelstva.

„Budeme muset vykoupit nějaké další pozemky pro vybudování technických zařízení čistírny, rybník Rákosný už pro tento účel zakoupen máme. Vybudování biologického rybníku nám doporučil již dříve pracovník odboru životního prostředí na městském úřadu v Táboře. Na exkurzi jsem se dozvěděl bližší informace o nízkých provozních nákladech a konkrétní zkušenosti s provozováním,“ vysvětlil Černý.

„Biologické rybníky se nám jeví jako nejvhodnější řešení jak po stránce finanční, tak provozní,“ souhlasí starostka Radimovic u Želče Jana Hnojnová. Obec nyní připravuje územní plán a pro vybudování rybníků bude muset rovněž vykoupit některé pozemky.

Náklady a dotace
Náklady na zřízení biologických rybníků představují v současnosti částku okolo pěti až deseti milionů korun. Záleží přitom na počtu připojených obyvatel.
O dotace je však třeba žádat včas. Na to upozorňuje i ředitel prodeje VAK JČ Ladislav Kos. „Obce by si měly žádosti o dotace na zřizování malých čistíren připravit co nejdříve, neboť během několika nejbližších let se již dotace na podobné projekty nebudou poskytovat,“ zdůraznil ředitel prodeje.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů