Pátek, 29. března 2024

Rozvojové krajiny zavlažujú odpadovou vodou

Rozvojové krajiny zavlažujú odpadovou vodou

Mestské poľnohospodárstvo v rozvojových krajinách často využíva na zavlažovanie odpadovú vodu. Informovala o tom štúdia 53 miest, ktorú dnes prezentovali na konferencii v Štokholme.

Odpadová voda sa veľkou mierou podieľa na mestských zásobách potravín a pomáha zabezpečovať živobytie pre chudobných. Rovnako však so sebou prináša zdravotné riziká pre konzumentov tepelne neupravenej zeleniny, informoval Medzinárodný inštitút pre vodné hospodárstvo (IWMI).

"Odpadová voda má "veľký potenciál pre oboje - pomoc aj škodu pre veľké množstvo mestských konzumentov," uviedla vo vyhlásení výskumníčka z IWMI Liqa Raschid-Sally. Podľa štúdie, 80 percent skúmaných miest používa v poľnohospodárstve neupravenú alebo čiastočne upravenú odpadovú vodu. Využíva sa predovšetkým pri pestovaní zeleniny a ryže. Postup uplatňujú na asi 20 miliónoch hektárov zeme, najmä v Ázijských krajinách ako Čína, India, Vietnam, ako aj "takmer v každom meste subsaharskej Afriky a v mnohých latinskoamerických mestách", uviedlo vyhlásenie. Napríklad v hlavnom meste Ghany s takmer dvoma miliónmi obyvateľov a obyvateliek, približne 200-tisíc ľudí nakupuje každý deň zeleninu dopestovanú na 100 hektároch poľnohospodárskej pôdy zavlažovanej odpadovou vodou.

Správa nežiada zákaz tohto systému zavlažovania, pretože by mohol mať negatívny vplyv na konzumentov, farmárov a ďalších, ktorí sú závislí od mestského poľnohospodárstva. Namiesto toho vyzýva miestne úrady, aby vytvorili kontrolu bezpečného používania odpadovej vody a presadzuje jej nízkonákladové spôsoby.

http://www.24hod.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů