Pátek, 29. března 2024

Vodáci pozor, v řekách je málo vody

Vodáci pozor, v řekách je málo vody

Praha - Pokud chcete na konci léta vyrazit na vodu, tak si vybírejte jen větší řeky. I tam si ale musíte dát pozor na mělčiny, vody je totiž málo. Dobré podmínky stabilně nabízí Vltava pod Vyšším Brodem, kudy lze proplout bez větších obtíží. V Ohři je minimum vody, ale zůstává sjízdná. Navíc si zde vodáci mohou odpočinout od pádlování na hudebním festivalu Folková Ohře, který se koná pod hradem Hauenštejnem.

Střední tok Lužnice se dá projet jen díky jezům, které zadržují vodu, a podobný stav je také na Sázavě. Zato Berounka má pod Berounem  více mělčin než vody a stejně je na tom Lužnice pod Táborem. Otava je dobře splavná pod Sušicí a sjízdné zůstává i Labe pod Dvorem Králové, kde se díky nízké vodě snáze přetahují lodě přes některé jezy. Morava je pod soutokem s Desnou sjízdná, ale i tady musejí být vodáci opatrní na mělčinách.

Na menších řekách je situace horší, většina z nich nabízí jen krátké sjízdné úseky vhodné na jednodenní výlety. "Výjimkou je Orlice, kde se o víkendu sejdou přátelé klidné vody a poplují od Týniště nad Orlicí až k Hradci Králové, což je krásný výlet na dva dny," říká Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Za divokou vodou se tak vodáci musí vydat buď do Alp nebo na umělý kanál Trnávka u Želivi, kde se sejdou o víkendu raftaři. Zajímavým zážitkem určitě bude také závod dračích lodí na veslařském kanále v Račicích u Štětí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů