Úterý, 19. března 2024

Vodní fiesta v Zaragoze učí šetrnost k přírodě

Jak chce EXPO 2008 přesvědčit děti velkou poutí, aby zachránily svět.
Vodní fiesta v Zaragoze učí šetrnost k přírodě

Indiáni tančí, až se jim péra čelenek natřásají, indiánky tančí také a těla v trikotech se jim natřásají ještě víc, rytmem bubnů a kastanět se otřásá i země, po níž se valí koule, na které metá salta akrobat. Vypadá to jako pouť, vládne tu nálada pravé fiesty, voní španělské jídlo, ale důvod toho všeho je smrtelně vážný.

Mexičtí indiáni tančí postmoderní verzi tance deště, protože tohle je EXPO 2008, které má ve znaku kapku a v pozadí vážnou starost o všechnu vodu světa. Je to vodní Expo. Největší oslava vody na světě, jak zní oficiální heslo výstavy. A taky velká výstraha, že o vodu můžeme jednou přijít.

Zrovna tady, v Zaragoze, je to dobře vidět. Stovky kilometrů téhle části Španělska jsou už roky suché na troud, vyprahlé a kamenité, takže pokud jednou někde vznikne Velká evropská poušť, bude to zde.

Ale lidé se tu zatím dobře baví. Z města sem můžou dorazit po svých, dojet vodním taxi na sluneční pohon nebo se snést ze vzduchu lanovkou, která má, jak jinak, tvar kapky. I ji pohání slunce.

Je ho tady plno, panuje pravé aragonské vedro, ale v řece Ebro plave obrovský ledovec. A přestože tahle výstava má ukázat, jak šetřit vodou, všude tady voda přetéká a protéká, bublá a vyvěrá, kape a zurčí.

Vše je tu moderní a šetrné Má to však smysl. Ukazuje, co všechno lze s vodou (nebo bez ní) dělat. Mají tady zařízení, kde vodu čistí diamanty – účinněji než běžné čističky, i „úsporné“ pisoáry bez vody. Pavilon jménem Paprsek je sám sobě klimatizací. Je celý z jílu a připomíná španělská botija, hliněné lahve, v nichž se nápoj drží chladnější než okolní vzduch. Jiný pavilon, který vymysleli na americkém Massachusetts Institute of Technology je celý tvořen jen z vody – zdi, patra, schody. Tvar budovy lze libovolně měnit. Dotknete se senzoru a otevřete si ve vodní stěně dveře, zmáčknete jiný a máte soukromí, jen malou místnost pro sebe. Uvidíte, jak mohou zemědělci mobilem ovládat zavlažování polí. A Němci vás ve svém pavilonu pozvou na plavbu po virtuální řece, abyste viděli, jak se dá šetřit vodou.

Všechno je tady ultramoderní, ale šetrné k vodě a přírodě. Všechna se recykluje a všechno je vyrobeno z odpadů a náhražek. Propisky v suvenýrech jsou z vodních řas a pytlíky z bramborového škrobu. Ale tohle není úplně to hlavní. Tohle Expo je vymyšleno chytře. Někdy tady vystupuje Bob Dylan, jindy Iggy Pop, Daniel Barenboim, pak zase Patti Smith nebo se tu hraje Händel (samozřejmě jeho Vodní hudba). Střídají se zde tanečníci, mimové, loutkáři.

A taky pozor na krokodýly! Leží pár decimetrů od vás, odděleni jen metr a půl vysokou skleněnou deskou. Perfektní kopie. Pak zjistíte, že jedné „kopii“ se hýbe jazyk a sleduje vás očima. Tenhle krokodýl je součástí největšího sladkovodního akvária světa. Jako byste se brodili řekami pěti kontinentů. Je tady všechno: džungle, anakonda, jeseteři, útesy... Dětem se tady líbí.

Zaměřeno na děti Proto celá výstava vypadá jako pouť a zábavní park. V tom je ten trik. „Lépe využívat vodu, to je úkol na příštích třicet čtyřicet let,“ říká eurokomisařka Danuta Hübnerová. „A tak měli organizátoři skvělý nápad, že se zaměří nenápadně hlavně na děti. Je třeba dostat jim do povědomí, že voda je problém a je třeba se podle toho chovat.“

V pavilonu Evropské unie dostanou děti napínavý komiks, v němž mladá europoslankyně s nebojácným fotoreportérem s nasazením života odhalují ďábelskou firmu, jež znečišťuje řeku.

Pak se mohou vyšplhat na Vodní věž, skoro osmdesátimetrový mrakodrap ze skla. „Expo se svými investicemi znamená pro město skok o patnáct let dopředu,“ říká starosta Zaragozy Juan Alberto Belloch.

V jedné ze zdejších katedrál je sloup na paměť toho, jak se tady Panna Marie v roce 40 snažila spasit duše několika místních věřících. Teď se Zaragoza snaží spasit svět.

Ještě to stihnete Letošní EXPO ve španělské Zaragoze potrvá do 14. září. Účastní se ho 106 zemí. Česká republika není zastoupena: když se v roce 2006 rozhodovalo, převážil názor, že účast by byla příliš drahá i vzhledem k tomu, že voda není pro zemi naléhavý problém.

Autor: Milan Vodička
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů