Sobota, 20. dubna 2024

Hráz má ochránit Albrechtice před povodní

Hráz má ochránit Albrechtice před povodní

Albrechtice nad Orlicí - Velká protipovodňová hráz, kterou chtějí postavit v Albrechticích nad Orlicí, by měla udržet velkou vodu v řece Orlici a zabránit případným povodním. Podle starosty obce Jaromíra Kratěny je projekt za 30 milionů korun koncipován tak, aby udržel i stoletou vodu.

„Stavbu plánujeme mezi Albrechticemi a Týništěm nad Orlicí. To je z hlediska povodní jedno z nejrizikovějších míst. Řeka tam má nejužší koryto, z jedné strany je násep silničního obchvatu a na druhé straně začíná zástavba. Navíc je tam přes Orlici několik silničních mostů, které mají nedostatečnou výšku průtoku vody. To všechno zvyšuje riziko zaplavení obce v případě povodně,“ objasnil starosta.

Stavět by se podle něj měla takzvaná heterogenní hráz, to znamená, že její jádro bude z betonu a okolo se přisype zemina. To zvýší ochrannou funkci hráze a současně stavba nebude rušit krajinný ráz. Ochranný val v délce 1500 metrů povede okolo celé obce, výška hráze, která má být v koruně široká až tři metry, bude záviset na úrovni terénu v daném místě. Hráz totiž musí kopírovat hladinu stoleté vody, v nejvyšších místech proto bude vysoká až dva a půl metru.

„V současné době máme připraveny všechny dokumenty k územnímu rozhodnutí, stanoviska orgánů státní správy včetně vyjádření krajského odboru životního prostředí byla kladná. Pokud získáme povolení, předáme projekt Povodí Labe, které bude investorem stavby. Se zahájením stavby počítáme už v příštím roce,“ řekl Kratěna.

Největší škody Albrechtice utrpěly při povodních před deseti lety, kdy nánosy bahna, kamení a větví ucpaly propusti pod silničními mosty a voda, která neměla kudy odtékat, zatopila polovinu obce. Zvýšený stupeň povodňového rizika byl vyhlášen i v roce 2002. Větší nebezpečí ale podle starosty hrozilo před dvěma lety, kdy přišlo náhlé tání a půda ještě nebyla dost rozmrzlá.

„Řeka se začala vylévat z břehů. Narychlo jsme vybudovali dvousetmetrový násep z navezené hlíny, který jsme museli ještě navýšit pytli s pískem. Toto provizorní řešení ale obec neochrání trvale,“ zdůraznil Kratěna.

Nejlepším řešením je podle albrechtického starosty plánovaná hráz.

„Jednali jsme i o možnosti vybudovat o něco levnější a menší stavbu, jenže ta by poskytovala záruku nejvýš v případě padesátileté vody. To je podle nás nedostatečná ochrana, navíc v případě větších záplav by hrozilo riziko jejího protržení. Proto jsme záměr přehodnotili a přiklonili se k lepšímu zabezpečení i před stoletou vodou,“ vysvětlil Kratěna.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů