Středa, 24. dubna 2024

Austrálie odkoupila zavlažovací farmu, snaží se zachránit vodní toky

Austrálie odkoupila zavlažovací farmu, snaží se zachránit vodní toky

Bourke, Nový Jižní Wales - Australané znárodnili podnik, který odčerpával příliš velké množství vody.

Australská vláda provedla významný krok pro záchranu vysychajícího říčního systému řek Murray a Darling.

Den před plánovanou veřejnou aukcí odkoupila rozsáhlou zavlažovací farmu Toorale Station na soutoku řekami Warrego a Darling poblíž města Bourke, která měla povolení odvádět z řeky ročně 14 miliard litrů vody.

Místo farmy národní park

Za pouhých v přepočtu 320 milionů korun se dostala farma o rozloze 91 tisíc hektarů do rukou vlády. Ta zde hodlá zřídit národní park, díky čemuž se do řeky Darling ročně navrátí až 20 miliard litrů vody.

„Znamená to, že Warrego v Novém Jižním Walesu bude ode dneška volně téci a značně to podpoří povodí řeky Darling,“ citovala agentura Reuters australskou senátorku za Stranu zelených Rachel Siewartovou.

Vláda si slibuje, že podporou říčního systému se jí podaří zachránit zemědělskou oblast v povodí Murray-Darling, která má zhruba stejnou rozlohu jako Německo a Francie.

Oblast zajišťuje Austrálii přes 40 procent celkového zemědělského produktu a vyváží se odsud do Asie a na střední východ zemědělské výrobky v hodnotě 300 miliard korun. Dlouhodobá sucha však připravila stát za posledních šest let už o zhruba 290 miliard korun.

Správce farmy, jíž do včerejška vlastnila Clyde Agriculture, australská pobočka britské společnosti Swire, Tony McManus naproti tomu tvrdí, že na záchranu řeky bude mít zrušení farmy minimální vliv, zato okolní města ještě více utrpí hospodářské škody, jelikož Toorale Station byla významným dodavatelem bavlny a potravin.

„Myslím, že to bude mít mnohem větší zhoubné následky než očekávaný prospěch pro životní prostředí,“ domnívá se McManus a dodal, že farma spotřebovávala úplné minimum vody z řeky Warrego.

Byli to prý chamtivci

Avšak Arthur Davies tvrdí, že na svém pozemku, který leží níže po proudu řeky, neviděl záplavy už celá léta především kvůli „chamtivosti“ Clyde Agriculture.

„Odvádí velké množství vody, jež nepovolují podmínky jejich licence a odvádí ji jen pro pěstování travin na jejich pastvinách, přitom by ta voda měla odtéci až do Darlingu,“ stěžoval si Arthur Davies.

Přestože koupě Toorale Station je významným milníkem pro záchranu vodního systému, vláda si je jistá, že je třeba udělat mnohem více, protože voda z jedné farmy nezachrání kriticky ohroženou jezerní oblast na jihu ve státě Jižní Austrálie.

Sucho už je přílišné

Farem, které odebírají velké množství vody je v Austrálii mnohem více a vláda vymezila balíček se 43,5 miliardy korun na odkup licencí povolující odběr vody.

„Za současných suchých podmínek neuvidíme nejspíše v nejbližší době více vody v jezerech na jihu. Ale pamatujme, že Darling má větší význam pro životní prostředí a je důležité zlepšit kondici všech řek v povodí Darlingu a Murraye,“ vysvětlila hlavní cíl vlády ministryně pro klimatické změny a vodní zdroje Penny Wongová.

Austrálie nyní zažívá období extrémního sucha a náhlých prudkých bouří, které vědci připisují vlivům globálního oteplování. Předpokládá se, že v roce 2070 zde stoupnou průměrné roční teploty o šest stupňů Celsia.
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů