Pátek, 19. dubna 2024

Bursík: Bez odstranění škodlivin vyčištění Skalky nemá smysl

Bursík: Bez odstranění škodlivin vyčištění Skalky nemá smysl

Cheb - Stát by mohl i se zapojením evropských dotací pomoci s odstranění přemnožených sinic na přehradě Skalka u Chebu. Dokud ale nebudou odstraněny zdroje živin z okolí přehrady, zejména z kanalizace, neměla by podobná pomoc dlouhodobější význam, řekl dnes v Chebu vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík.

"Nejdřív je třeba zmapovat všechny zdroje živin v okolí přehrady a přítoků. Z pěti miliard, které má ministerstvo životního prostředí z Evropské unie, jde 40 procent na čištění odpadních vod. Tyto peníze je možné využít," řekl Bursík. Další prostředky by mohly být podle něj čerpány s programu na vědu a výzkum. "Je možné například nechat si zpracovat od vysoké školy studii, která by navrhla řešení," dodal.

Problém přemnožených sinic na Skalce trvá už mnoho let. Poslední roky kvůli jejich přemnožení vyhlašují hygienici zákaz koupání ještě dříve, než začne letní sezona. Řešením se už zabývá i mezinárodní komise, složená ze zástupců povodí na české i německé straně hranice, Karlovarského kraje i města Cheb. Zatím ale konkrétní kroky, které by posunuly situaci dopředu, nebyly realizovány.

Už letos se přitom mělo na Skalce začít s pokusy, které by měly najít způsob, jak sinice účinně likvidovat. Kvůli dlouhému vyřizování žádosti o dotace z Evropské unie jsou ale odloženy až na příští rok. "Poskytnutí příspěvku ve výši téměř 210 000 eur (asi 5,1 milionu korun) bylo oficiálně potvrzeno až koncem srpna. To už bylo na zahájení zkoušek na Skalce pozdě," informoval nedávno generální ředitel Povodí Ohře Jiří Nedoma.

Povodí Ohře a Vodohospodářský úřad v bavorském Hofu, kteří jsou partnery v projektu, ale i přes letošní zpoždění předpokládají, že dodrží závěrečný termín stanovený na září příštího roku. Podle Nedomy se už podařilo neoficiálně předjednat účast firem, které by měly na Skalce předvádět různé postupy, jak sinice likvidovat.

Pavel Peňás

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů