Pátek, 19. dubna 2024

Předvolební pstruzi se nemnoží

Předvolební pstruzi se nemnoží
Do Vltavy dnes vpluje deset tisíc pstruhů. Za účasti primátora Pavla Béma ale řece nový život na dlouho nepřinesou.

Ryby se podle odborníků totiž nedokážou rozmnožovat, navíc je brzy vychytají rybáři. Přesto kvůli pstruhům nastávají takřka manévry. Povodí Vltavy už dostalo jasné instrukce, jak držet hladinu řeky a vltavskou kaskádu tak, aby pstruzi neuplavali.

"Po dohodě nebudeme zvyšovat odtok z vltavské kaskády, aby nedošlo k nežádoucí migraci ryb," uvedl vedoucí centrálního dispečinku Povodí Vltavy Tomáš Kendík.

Pokud to počasí dovolí, povodí bude držet nízkou hladinu až do neděle. "Jelikož neprší, neměl by to být problém," doplnil šéf dispečinku. Do té doby zůstanou ryby "uvězněny" v okolí Střeleckého ostrova.

Rybářská show

Celý projekt vypouštění ryb, který běží v Praze třetím rokem, má jediný cíl. Za účasti zástupců pražského magistrátu uspořádat obří show. Na její propagaci si organizátoři najali dokonce přední českou mediální agenturu Bison a Rose. "Na motivy ryb děláme akci pro celou rodinu. Návštěvníci budou moci ochutnat rybí speciality, slyšet hudební vystoupení a zasoutěžit si o ceny," uvedla Evženie Belanová z agentury.

Kromě propagace magistrátu a ukojení záliby rybářů nebude mít vypouštění ryb žádný efekt. Říkají na to ekologičtí aktivisté.

Přestože je pro pstruhy voda v řece dostatečně čistá, žít dlouho nebudou. Pocházejí totiž z umělých chovů, jsou zvyklí na krmení, a rybáři je proto podle aktivistů velmi brzy a snadno vychytají.

Konkurence ve Vltavě

Estráda s rybami má ještě jeden háček. "Pstruh duhový americký, který bude vysazen, není původní druh a v našich podmínkách se nemnoží. Celkový nárůst počtu ryb bude tak velmi krátkodobý," uvedl Jan Freidenger, koordinátor projektů Greenpeace. Ryba je navíc konkurencí pro českého potočního pstruha, jehož v řekách ubývá.

Na rybářskou show se chystají soutěžící z celého světa. Na Střelecký ostrov jich o víkendu přijede podle organizátorů sto padesát.

V předchozích dvou letech probíhaly závody v komornějším měřítku, pod názvem Fish festival a s doprovodným programem se konají letos poprvé. I vloni se ale akce zúčastnil pražský primátor.

Pražská ODS zvolila v hlavním městě zřejmě nejviditelnější kampaň. Primátor Pavel Bém je nyní skoro všude. Otevíral třeba nová sportoviště, sociální domy, asistoval také při usazování věže na Malostranskou besedu.

Béma samotného se letošní volby sice netýkají, pražská ODS ale posílá do Senátu tři své zástupce. Vedle Miroslava Škalouda a Tomáše Kladívka se o post senátora uchází také Zdeněk Schwarz. Primátor Bém již vystoupil na jejich podporu. Uvedl, že je za nimi velký kus práce a že jsou prověření politickými vodami. "Jsem proto velice rád, že jsou to právě pánové Zdeněk Schwarz, Tomáš Kladívko a Miroslav Škaloud, kteří kandidují za naši stranu do Senátu," uvedl na podporu kandidátů primátor Pavel Bém.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů