Pátek, 19. dubna 2024

Stát má platit za nečinnost

Stát má platit za nečinnost
Ve sporu státu s labskými rejdaři si loďařské firmy připsaly první bod. Obvodní soud pro Prahu 1 vydal platební rozkaz, podle kterého má stát zaplatit společnosti ČSPL 1,8 mld. Kč. Firma peníze žádá jako odškodné za dlouhodobě nevyhovující plavební podmínky na Labi. Ministerstvo dopravy proti rozkazu podá odpor.

Podáním odporu se platební rozkaz zruší a bude následovat obvyklé soudní řízení. Spory o náhradu škod se táhnou již od prosince loňského roku, kdy pět firem zaslalo na ministerstvo dopravy žádost o 2,6 mld. Kč. Nejvíce peněz žádá právě ČSPL. Jde o škody za léta 2004 až 2006. Úřad žádosti v zákonné šestiměsíční lhůtě nevyhověl, takže nyní čelí žalobě. K žádosti 5 firem se později přidalo dalších 8 vodních dopravců. Celkovou ztrátu za nesplavnost Labe od roku 2004 firmy vyčíslily na 4 mld. Kč.

Rejdařské firmy tvrdí, že stát porušuje vlastní zákony, když neudržuje Labe ekonomicky splavné. Firmám vznikají škody ve dnech, kdy lodě kvůli nízké hladině nemohou na řeku nebo mohou plout pouze s malým nákladem. Kvůli nestálým podmínkám na Labi již velká část dopravců ukončila činnost nebo přesunula své lodě na zahraniční řeky.

Kritickým bodem je úsek Labe na hranicích s Německem. Podle ministerstva i lodních dopravců by splavnost vylepšil jez u Děčína, který ale odmítají ekologové i ministerstvo životního prostředí. Ačkoliv MD zařadilo výstavbu jezu do oficiálního harmonogramu výstavby dopravní infrastruktury, začátek výstavby je kvůli sporům v nedohlednu.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů