Pátek, 29. března 2024

Nastolit pravidla pro vodáky na řece je těžké

Nastolit pravidla pro vodáky na řece je těžké

Českokrumlovsko - Největší pifku na vodní turisty mají asi sportovní rybáři: za rybaření musí platit čím dál vyšší poplatky a na řece si přitom ani neškrtnou.

Několik tisíc lodí a na nich podle některých odhadů až 200 tisíc vodáků propluje během letní sezony Vltavou na jejím horním toku, ale i na trase mezi Vyšším Brodem a Zlatou Korunou.

Sumy za úklid
Situace příjemná pro půjčovny lodí, provozovatele kempů nebo občerstvení podél řeky. Co se týče odpadků, které za sebou vodáci zanechají, to už tak radostné není. To dokazují jednak mnohatisícové částky vydané městy a obcemi na odvoz odpadu podél řeky, ale rozhodně i výsledky dobrovolného úklidu, který za sebou někteří vodáci absolvují. Letos na téměř sedmdesáti kilometrech Vltavy naplnili po sezoně dobrovolníci ještě osm set pytlů odpadem přímo z řeky nebo jejího okolí.
„Jednal jsem i s Povodím Vltavy, zdali by nebylo možné vybírat od vodáků něco na způsob mýtného. Bohužel, zákony to neumožňují,“ posteskl si starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička. Takto získanými penězi chce město Český Krumlov alespoň zčásti uhradit náklady s vodáctvím spojené, protože například poplatky za ubytování v kempech odváděné do městské kasy jsou tak malé, že na něco podobného rozhodně nepostačí.

Omezení nepomůže
„Něco by se s tím rozhodně dělat mělo,“ souhlasí předseda Sdružení pro Vltavu Miloslav Ouředník. „Ale takového, aby se efekt toho opatření projevil co nejrychleji, a ne až za několik let. Domnívám se ale, že tady jakékoliv omezení k ničemu nepovede a problém nezmenší, protože legislativa, která by ho doprovázela, schlamstne víc peněz, než by stála sama ta opatření. Poplatky jsou krásná věc, ale ani ty by nic nepřinesly, protože by padaly do kdovíjaké díry,“ míní. „Dnes už není řeka odpočinkovou zónou, na vodě není klid, není to jako dřív o soužití s přírodou. Navíc vodáctví doprovází vandalismus v obcích i na řece. Poplatky do místních pokladen by měli odvádět ti, co se službami pro vodáky živí,“ navrhuje.

Přirozená regulace
Manažer vyšebrodské půjčovny lodí Inge Tour se domnívá, že zavést nějaká omezení je zbytečné. „Nechal bych tomu volný průběh. Regulace počtu vodáků na řece je totiž přirozená. Když je řeka moc plná, přestanou sem přece turisté jezdit, protože se jim to nebude líbit. Ono se řekne stanovit pravidla, ale jaká, kdo je určí a kdo to bude hlídat? Myslím, že nějaká regulace není ani možná. Pokud přijde, tak zřejmě nejprve na horním toku Vltavy a pak se ukáže, co všechno to bude obnášet a jak to bude proveditelné,“ zamýšlel se Pavel Kolouch.

„Navíc si spousta lidí neuvědomuje, jaké sem vodáci přinášejí peníze. Nejméně šedesát procent z nich odchází například do Českého Krumlova, kde nechají spoustu peněz. S sebou má každý nejméně tisícovku. Dneska už nejsou vodáci levná sorta, jako tomu bývalo dřív,“ dodal.

Je to vandalismus
Asi největší dopal na proudy lodičkářů na Vltavě mají sportovní rybáři.

„V posledních letech to už není vodácký sport, to už se zvrtlo někam jinam,“ přitakal dlouholetý rybář Jiří Krýsl z Českého Krumlova. „Nejde jenom o odpadky, ale vodáci ničí živočichy a jejich biotopy. Je to katastrofa, vandalismus, proti kterému se nic nedělá. Rybáři platí za provozování rybářského práva čím dál více peněz, ovšem během vodácké sezony si na řece prakticky neškrtneme, a přesto za to zaplatíme. Regulace počtu lodičkářů je asi nemožná, ale sjíždění Vltavy by se zpoplatnit mělo a ty peníze použít na opětovné zarybnění. Dělával jsem i vedoucího rybářské stráže, takže dobře vím, že snad každá druhá loďka za sebou ve vodě něco táhne. A ryby ubývají.“

Zdeněk Zajíček, Zuzana Kyselová

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů