Úterý, 23. dubna 2024

Vodárenská věž se mění v luxusní mezonet

Vodárenská věž se mění v luxusní mezonet

Dům nedaleko stanice metra Ládví po padesáti letech prochází rekonstrukcí. Ta by jej z užitkové stavby měla proměnit v nezvyklý rodinný domek.

Po apartmánu, který nedávno vyrostl na vrcholku sila v centru Olomouce, jde o další zajímavý architektonický pokus, jak využít průmyslovou stavbu stojící léta ladem.

"Původnější" než dřív

Dnešní majitel vodárenské věže Martin Sluka objekt koupil před osmi lety. "Začátkem devadesátých let jsem jezdíval kolem do práce a říkal jsem si, že by to bylo úžasné místo na bydlení," popisuje osmatřicetiletý podnikatel.

Kromě secesního půvabu věže postavené v roce 1904 ho ke koupi přesvědčil i výhled na Prahu z jejího vršku.

Příprava na rekonstrukci zabrala několik let: hlavně proto, že věž je zapsaná na seznamu kulturních památek. "Vyjednávání s památkáři nebylo ze začátku jednoduché," vzpomíná Sluka.

Podle dohody s památkovým ústavem může měnit pouze interiér stavby: vnější podoba musí zůstat stejná.

Tedy skoro stejná. "V roce 1904 chyběly před dokončením peníze, a tak stavbaři vynechali některé ozdobné detaily. My máme původní plány a věž je bude kopírovat věrněji než dřív," plánuje Sluka.

Za tři roky, kdy by měla být stavba dokončena, tak budou dům navíc zdobit štuky nad okny a pilastry, tedy sloupy vystupující z fasády mezi nimi.

Kuchyň místo nádrže

Radikální proměnou naopak projde interiér, což pražským památkářům nevadí.

Vnitřkem domu povede skleněný tubus s výtahem, za ním bude v šachtě kanalizace, topení či elektřina.

Tělo věže, ve kterém se střídají bloky režných cihel a kamenů, je v dobrém stavu. Stavební firma je jenom vyčistí a přespáruje.

"Na podobné práce jsme zvyklí, rekonstrukce děláme běžně. Paneláky nestavíme," usmívá se jeden z dělníků, které HN včera zastihly na staveništi.

Další svařuje kruhovitou kovovou konstrukci, která bude v tamburu, horní části věže, kde byla dřív nádrž s vodou.

Na jejím místě budou dvě ze tří pater mezonetového bytu. "V nejnižším podlaží, na začátku tamburu, plánujeme kuchyň propojenou s obývacím pokojem, o patro výš kancelář nebo dětský pokoj a úplně nahoře ložnice," popisuje Sluka.

Vzhůru s autojeřábem

Kolik jej bude stavba stát, nechce Sluka upřesnit, řádově prý půjde o desetimiliony.

Nejdražší budou práce na horní části věže, na některé je potřeba autojeřáb. Konstrukce se původně opírala o nádrž s vodou a tu nyní nahradí osm panelů, z nichž každý váží přes dvanáct tun.

Materiál na stavbu tamburu zatím leží u paty čtyřicet metrů vysoké věže, která dřív zásobovala pitnou vodou nižší části Libně. Do nádrže se tehdy vešlo přes 170 metrů krychlových vody.

Ke svému původnímu účelu přestala věž od architekta Františka Schaffera sloužit v šedesátých letech, kdy byly v okolí vystavěny moderní čerpací stanice.

Budova byla naposledy opravena koncem šedesátých let, kulturní památkou se stala v roce 1991.

081009_03_2.jpg

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů