Pátek, 29. března 2024

Z přehrady v Brně zmizí lodě. Voda klesne o devět metrů

Z přehrady v Brně zmizí lodě. Voda klesne o devět metrů

Brno - Brněnská přehrada na rok a půl přijde o jednu ze svých hlavních atrakcí. Ode dneška až do jara 2010 na její hladinu nebudou vyplouvat turisty oblíbené lodě. Výletní plavidla musí na osmnáct měsíců ustoupit boji se sinicemi.

Vodohospodáři totiž přehradu už příští jaro znatelně odpustí. Hladina klesne oproti normálnímu stavu celkem o devět metrů a přehradu čekají i další ošetření proti sinicím.

Dopravní podnik města Brna mezitím zrekonstruuje šest lodí a postaví další. Na hladinu se lodě vrátí až na jaře 2010.

Boj se sinicemi se táhne už pět let

Táhlý boj se sinicemi, které činí každý rok přehradu nepoužitelnou ke koupání, začal už před pěti lety. V rámci akce Čistá Svratka mimo jiné vodohospodáři přesvědčují lidi, aby nevypouštěli odpady do řeky. Obce zase budují čistírny odpadních vod.

V listopadu 2007 se nad upuštěnou přehradu vznesla letadla a poprvé vysypala na obnažené břehy tuny vápenatého hydrátu. Letos na jaře se akce opakovala.Vápno zvládne jednak urychlit mineralizaci usazenin, jednak zničit živiny sinicím.

Příští rok má být ve znamení ještě více upuštěné vody a dalších tun vápna.

Vypuštění nádrže o devět metrů bude možné, jakmile budou mít vodohospodáři k dispozici výsledky takzvaného biologického hodnocení. Pak přijdou na řadu další opatření v rámci vleklého brněnského boje se sinicemi.

Chybí jediné. Peníze

K očistě Brněnské přehrady už chybí jediné - finance.

"Chceme podat žádost o evropské peníze. Předpokládáme získání celkem až dvou set padesáti milionů korun. Peníze by se mohly získat i z jiných zdrojů, například z rozpočtu kraje či města," vysvětlil náměstek jihomoravského hejtmana pro životní prostředí Václav Horák.

Čtvrt milardy korun má sloužit k dalšímu vápnění obnaženého dna. Vápněná plocha má být přitom příští rok dvakrát vyšší než letos.

"Před opětovným napuštěním pak budou instalovány aerační věže pro okysličování vody. Počítáme s aplikací přírodních zlepšujících látek, což bude vyžadovat další monitoring po dobu pěti let," nastínil Horák další postup.

Naopak s těžbou bahna ze dna přehrady v Brně zatím nepočítají. "Bahno nemá smysl odtěžit, pokud nebudou čistírny a kanalizace na povodí Svratky. Jedná se o miliardy, které nevím kde bychom sehnali. Navíc zřejmě není úložiště, kde bychom kontaminované sedimenty uložili," vysvětlil Horák.

"Letošní dvojnásobné vápnění obnažených břehů přehrady za dva miliony korun přehradě zřejmě prospělo. "Zatím je brzy výsledek vápnění hodnotit, dvojí vápnění sinice nevyřeší. Nicmé ně letošní koupací sezóna byla delší než loni. Odborníci nezaznamenali žádné negativní důsledky vápnění," zhodnotil Horák.

Obnažené břehy - nová atrakce

Plavby na Brněnské přehradě provozuje Dopravní podnik města Brna. Jeho zaměstnanci dnes po slavnostním ukončení plavební sezóny vytáhli na břeh první z šesti lodí. Dalších pět vytáhnou na souš jednu po druhé den po dni, aby tak lidem poskytli zajímavou podívanou, než lodě na rok a půl zmizí v docích.

"Chceme lidem ukázat vytahování lodí z vody. Jsou ukotveny ve speciálním zařízení, které po kolejnicích pomocí navijáku vyjede na souš. Je to atraktivní podívaná. Pro diváky máme vymezená místa, aby byli v bezpečí," uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová

Letos se na lodích svezlo přes dvě stě tisíc lidí. Příští rok kvůli nízké hladině lodě vůbec nevyplují. "Ztrátu, která vznikne nezahájením sezony v příštím roce jsme vyčíslili na zhruba devět milionů korun," řekla Pohanová. Kapitáni ale bez práce nebudou. Část bude pracovat na údržbě lodí, část v dalších úsecích městské hromadné dopravy.

"Nevyužitou sezonu využijeme k v přípravě na další sezonu. Plánujeme stavbu další lodi, jejíž cena bude v řádech desítek milionů," dodala Pohanová.

Především turisté sice přijdou o možnost svézt se na lodi, upuštěním se jim ale naskytne zcela nová příležitost. Neobvykle nízká úroveň hladiny skýtá možnost procházek do míst obvykle zcela nedostupných. Už letošní odpuštění hladiny o 4,5 metru bylo pro Brňany vítanou atrakcí.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů