Čtvrtek, 18. dubna 2024

Podraží voda. Obce si budou muset půjčit na čističky

Podraží voda. Obce si budou muset půjčit na čističky

Liberec - Česká republika nesplní normy na čištění odpadních vod, k jejichž plnění se zavázala při vstupu do Evropské unie. Vodohospodářské projekty nestihne v termínu do konce roku 2010 realizovat zhruba čtvrtina obcí včetně Prahy. Uvedl to předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) František Barák. Současně upozornil, že chybějící prostředky na dostavbu si obce budou muset půjčit, a to je donutí zvýšit ceny vody.

Problémy mají zejména menší aglomerace, důvodem je nedostatek peněz a také stavebních kapacit. Podle odhadů sdružení je v České republice potřeba na dokončení vodohospodářských projektů kolem 100 miliard korun.

V operačním programu Životní prostředí je k dispozici zhruba 40 miliard, dalšími deseti přispěje na projekty ministerstvo zemědělství. Další finance si tak zřejmě budou muset investoři půjčit, což se v budoucnu promítne do růstu cen vody. Ta by se zejména v menších městech mohla podle Baráka zvýšit v průběhu několika let na dvoj až trojnásobek.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů