Úterý, 23. dubna 2024

WATENVI bude hostit experty z evropské sedmadvacítky

Grémium Vodních ředitelů je nejvyšším rozhodujícím orgánem v oblasti VODA, a svolává jej země, která právě předsedá Evropské unii.
WATENVI bude hostit experty z evropské sedmadvacítky

Mezinárodní vodohospodářský a ekologický veletrh Watenvi se v květnu 2009 stane místem setkání Vodních ředitelů evropské sedmadvacítky, které pořádá Ministerstvo životního prostředí ČR. Jde o období, kdy bude Česká republika předsedat Evropské unii. Vstupem do společenství se Česká republika mimo jiné zavázala implementovat Rámcovou směrnici o vodní politice do národní legislativy. Tato směrnice nově zavádí integrovanou vodní politiku a podporuje spolupráci členských států v oblasti zachování a zlepšení stavu vod a jejich jakosti. Rámcová směrnice vznikala v průběhu 90. let a zahrnuje péči o vodu ve všech jejich formách. V současnosti představuje nejvýznamnější legislativní nástroj v celoevropském procesu ochrany vod až do roku 2027.

Grémium Vodních ředitelů je nejvyšším rozhodujícím orgánem v oblasti VODA, a svolává jej země, která právě předsedá Evropské unii. ČR je v tomto grémiu zastoupena představiteli obou ústředních vodoprávních úřadů (MŽP a MZe). Grémium schvaluje jednotlivé dokumenty a kontroluje proces implementace Rámcové směrnice v členských zemích.  V loňském roce byla přijata další významná směrnice pro oblast povodňové ochrany, která si klade za cíl vyhodnotit povodňová rizika v členských zemích a přijmout potřebná opatření.  Tato problematika se již v souvislosti s výskytem katastrofálních povodní v uplynulých letech dostala do centra pozornosti řady mezinárodních aktivit v různých povodích evropských řek včetně Labe, Odry a Dunaje. 

K řešení ochrany proti velké vodě přispívají i praktické ukázky protipovodňových opatření v areálu brněnského výstaviště ve speciálně upraveném bazénu před pavilonem Z. Během konání veletrhu pracovníci České protipovodňové asociace ukazují na modelových situacích různé typy ochran proti velké vodě. Zájem o tyto unikátní ukázky protipovodňových opatření je velký, na výstaviště si je každoročně přijíždějí prohlédnout odborníci z celého světa. Mezi významné návštěvníky patřili například Igor Liška z Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje a pan Jean-Claude Vial z francouzského Ministerstva životního prostředí a trvalého rozvoje. „V roce 2009 chceme na výstavišti zorganizovat jednání evropských expertů pro povodňovou směrnici. Proto bude jedním z připravovaných  témat doprovodného programu prezentace principů ochrany před povodněmi ve světě,“ řekl Josef Reidinger z odboru ochrany vod MŽP.

Veletrh WATENVI tvoří Mezinárodní vodohospodářská výstava VOD-KA, kterou pořádá SOVAK ČR, a  Mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO. Uskuteční se v obvyklém jarním termínu od 26. do 28. května a bude se konat již popatnácté. Zvýrazněnými tématy pro nadcházející ročník budou obory „Vodohospodářství“, „Zpracování a využití odpadu“ a „Environmentální technologie“.

Jana Tyrichová

manažer PR a reklamy WATENVI

Tel. +420 541 152 890, Fax: +420 541 152 889, E-mail: jtyrichova@bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů