Středa, 24. dubna 2024

Cenný fosfor z odpadních vod

Cenný fosfor z odpadních vod

Zdrojem fosforu se podle německých výzkumníků mohou stát čističky odpadních vod. Vědcům z Institutu pro technologii v Karlsruhe se podařilo vyvinout postup, kterým lze tento cenný chemický prvek získat z kalů zachycených v čističkách odpadních vod.

Fosfor v lidském těle
Celkový obsah fosforu v lidském těle se pohybuje kolem 600 až 700 gramů. Podílí se s vápníkem na stavbě kostí a zubů, je obsažen ve fosfolipidech, fosfoproteinech a nukleových kyselinách.
Tento prvek patří k nejdůležitějším dodavatelům energie v lidském těle.
Člověk přijímá fosfor potravou v množství od jednoho do dvou gramů denně. Zdrojem fosforu jsou mléko, mléčné výrobky, mořské ryby (sardinky), některá hotová jídla a nealkoholické (kolové) nápoje. Ve významnějším množství se fosfor vyskytuje také ve vaječném žloutku a v luštěninách. Fosfor nespotřebovaný v organismu odchází močí do kanalizace a končí v kalech čistíren vody.
Reiner Schuhmann se svým výzkumným týmem pracuje na vývoji technologie získávání fosforu z kalů od roku 2005. Prvek získávají krystalizací kalciumfosfátové sloučeniny.
Jde o jednoduchý a přitom velmi účinný postup. V krystalizačním reaktoru se v čistírenských kalech rozmíchává po dobu dvou hodin hydrát křemičitanu vápenatého. Tato substance mění kyselost vody a chemicky váže fosfor za vzniku fosforečnanu vápenatého, který krystalizuje z roztoku ve formě kuliček. Kuličky se odfiltrují, vysuší a mohou se expedovat jako zemědělské hnojivo lepší než z fosfornatých surovin.
Německé spolkové ministerstvo pro vzdělání a výzkum podpoří další vývoj patnácti miliony eur, aby se technologie mohla v průběhu dvou až tří let začít prakticky využívat.

Drahý a znečištěný
Světové zásoby fosfornatých surovin se snižují a podle odhadů expertů vystačí nejvýše na příštích dvě stě let. Fosfáty se vyvážejí z Maroka, Číny, Ruska nebo Jižní Ameriky. Cena jedné tuny fosfátu se vyšplhala za poslední tři roky z 80 na 300 eur. Dovážené fosfáty jsou navíc znečištěny těžkými kovy, jako je kadmium nebo uran.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů