Pátek, 29. března 2024

Voda ve Vrchotových Janovicích je podle odborníků nebezpečná

Voda ve Vrchotových Janovicích je podle odborníků nebezpečná

Vrchotovy Janovice - Voda, kterou pijí obyvatelé Vrcholových Janovic, má 2,5krát vyšší hodnoty uranu, než povoluje limit ministerstva zdravotnictví. Odhalil to poslední laboratorní rozbor. Existuje zařízení, které by hodnoty upravilo, ale na to ve Vrchotových Janovicích nemají peníze.

Hodnoty uranu se šplhají až k 80 mikrogramům na litr. Nejvyšší povolené množství je ale 30. Badatel Jiří Tomis poslal státu otevřený dopis se stížností. Lidé teď totiž mají strach, že jim voda může poškodit zdraví. Pracovnice Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Eva Pravdová informovala, že nebezpečí hrozí v podobě působení na funkci ledvin z hlediska chemické toxicity.

S 6krát vyšším obsahem radonu, než je obvyklé, si obec poradila. Speciální přístroj ho umí z vody odstraňovat. Na zařízení, které by eliminovalo uran, už ale peníze nejsou. Vedení obce proto požádalo ministerstvo zemědělství o 2milionovou dotaci. "Pokud bychom to měli nějak řešit, museli bychom si půjčit," sdělil vedoucí úseku služeb ve Vrchotových Janovicích František Mrázek.

Obec teď musí poslat výsledky rozboru na hygienu a co nejdříve zajistit, aby se nebezpečná voda nedostávala k lidem. Pokud obec situaci nenapraví včas a krajská hygienická stanice zhodnotí situaci jako rizikovou, může vodovod uzavřít.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů