Pátek, 19. dubna 2024

Zlatá Koruna může opravit kanalizaci

Zlatá Koruna může opravit kanalizaci
Štěstí se konečně usmálo na Zlatou Korunu. Díky dotaci z Operačního programu životního prostředí se může obec pustit do svého nejdůležitějšího projektu - rekonstrukce kanalizace v historické části.

Místní lidé, kteří již po několika neúspěšných žádostech o grant takřka ztráceli naději, mohou tedy slavit.
"Mám z toho neskutečnou radost. Konečně se nám to povedlo," hýřil nadšením starosta Zlaté Koruny Milan Štindl.
"Dotace dělá zhruba 25 milionů korun, přičemž 1 461 tisíc korun přidá Státní fond životního prostředí. Podíl obce bude přes 6600 tisíc korun. Využili jsme možnosti vzít si bezúročnou půjčku dva miliony korun. Zbytek dofinancujeme z vlastních prostředků," vyčíslil starosta.
Podle slov starosty by práce mohly začít hned na jaře. "Ihned začne výběrové řízení a pokud všechno půjde dobře, začne se kopat na jaře. Kanalizace je pro nás životně důležitá akce. Nyní ji snad konečně zvládneme," řekl Štindl.

Čekání se vyplatilo

Kanalizace je již v naprosto katastrofálním stavu. I když je její rekonstrukce nevyhnutelná, žádosti o dotaci byly dosud vždy shozeny ze stolu.
Pokrýt ale celou akci z vlastního rozpočtu bylo pro obec neuskutečnitelné. Zbývalo tedy jen čekat a doufat v úspěch, což se nakonec vyplatilo.
"Už jsem myslel, že se to vážně nepodaří. Přišlo mi, že politiky Zlatá Koruna vůbec nezajímá. Samozřejmě jsem rád, že se obci konečně podařilo ty peníze získat," řekl místní Jiří Mráz.

Autor: Václav Votruba

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů