Pátek, 19. dubna 2024

Pohádky o vodnících psal podle svých zážitků

Pohádky o vodnících psal podle svých zážitků

Jižní Čechy - Osmadvacet mokrých příběhů sepsaných do knihy Vodnických pohádek pokřtil v obřadní síni českobudějovického magistrátu Jaromír Sypal.

„Se ženou jsme celý život psali pro děti. Pohádky a příběhy jsme stavěli na tom, aby si děti vytvářely cit ke svému okolí, rodině, přátelům a přírodě. Když jsem se procházel v okolí Vrbenských rybníků, viděl jsem tam vodníčky, které k nám na zem poslal jejich pán Bůh, aby tady ochraňovali přírodu,“ říká o vzniku své první samostatné pohádkové knihy její autor Jaromír Sypal, který pracoval s dětmi celý život. Napsal přes čtyřicet dramatických her, jako pedagog vedl přes dvacet let v Kaplici úspěšný dramatický soubor a se stejným odhodláním vedl soubor loutkohry Jihočeského divadla.

„Dětem se dneska podávají velmi tvrdé příběhy a hry. Já jsem chtěl, aby děti díky vyprávění poznávaly, že nejdůležitější na světě jsou rodina a přátelé a že správné je druhému pomáhat, obětovat se a nenechat nikoho utopit. Proto taky moji vodníci černokukadláci nežijí ve vodě, ale na ostrůvku. Netopí lidi a žádné dušičky nestrkají do hrníčků, naopak jim pomáhají. Ale nechal jsem tam i zlo, které je ve všech pohádkách,“ dodává spisovatel, kterému učarovala nejen přírodní rezervace Vrbenské rybníky. V jeho knize pohádek zavedou vodničtí poctivci, dobráci a ranhojiči dětského čtenáře na výroční trh na Hlubokou, k nedalekému rybníku Bezdrevu, na cyklistickou stezku nebo k českobudějovické Černí věži. Podotýká, že pohádkovými příběhy se obrací také k dospělým.

„Chtěl jsem promlouvat k dospělým. Když pak oni budou předčítat pohádky dětem, uvědomí si, že tady kolem Budějovic leží překrásný rybník Černiš nebo Domin.Víte, když jde člověk na jaře po hrázi toho rybníka, dojde k ostrůvku Břízov a devětkrát zakuká kukačka, může mít jedno velké přání. Ale ne pro sebe, ale pro toho, koho má nejradši. A věřte nebo ne – kdo to udělal, tomu se to splnilo,“ uzavírá Jaroslav Sypal.

Jeho příběhy vodnické rodinky a jejich přátel i nepřátel doplňují vtipné a poetické kresby nadané výtvarnice Zdeňky Študlarové.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů