Úterý, 23. dubna 2024

Vodní radovánky v novém a ekologicky

Vodní radovánky v novém a ekologicky
Chovat se šetrně k přírodě se čím dál tím víc stává normou; ani svět aquaparků není výjimkou. Ekologicky lze přemýšlet nejenom o správném a uvědomělém využití vody, ale také o vytápění. Několik tzv. eko-novinek představil letos v létě otevřený vodní park Blue Lagoon ve Velké Británii.

Bezprostředně vedle zábavního parku Oakwood v britském Pembrokeshire vznikl další svět veselí a radovánek, tentokrát těch vodních. Blue Lagoon (Modrá laguna) je vůbec prvním indoorovým vodním parkem takovýchto rozměrů ve Walesu, který je navíc šetrný k přírodě. Ke svému provozu totiž jako vůbec první zábavní park ve Velké Británii využívá energii z obnovitelných zdrojů.

NIC PRO KLAUSTROFOBIKY

Hlavní atrakcí celého parku je velký bazén s umělým vlnobitím a třemi obrovskými skluzavkami, které ho obklopují. Dvě z nich jsou ve formě tzv. black hole (u nás známých "rour"), jež z velké části vedou vně budovy. Nabídku skluzavkových radovánek doplňuje otevřený kanál s "divokou vodou" a dva venkovní bazénky. Je nasnadě, že právě ty musí dost často čelit dešťové nadílce, která v této oblasti není ničím výjimečným.

Na koho je divoká voda ve skluzavce příliš divoká, ten si může venku bez obav užít mírnější Lazy River s vířivkou. A kdo neví, jak se vypořádat s nekonečným přívalem energie svých ratolestí, může využít široké nabídky animačních programů a her, jež jsou pro malé "dovádivce" a speciálně pro tyto účely přichystány.

ŠETŘIT PŘÍRODU PŘEDEVŠÍM

Během stavby Modré laguny se důraz kladl především na její dlouhověkost a trvanlivost; ke slovu se tak dostala nevšední stavební řešení doplněná moderní technologií. Struktura celého vodního areálu svou kupolí připomíná dóm, a není tomu náhodou: základ kopulovitého stropu tvoří tzv. glulamové nosníky švýcarského výrobce Harings. Tento nevšední materiál je složen z měkkého a k sobě navzájem v několika vrstvách pospojovaného dřeva, čímž se řadí mezi jeden z nejodolnějších nosných materiálů. Vytápění celé haly je také daleko méně náročné než v případě betonových nebo ocelových nosníků.

Stropní prostor mezi nosníky je vyplněn na střídačku překližkami z cedrového dřeva a průhlednou membránou, podobně jako je tomu ve stavbě Eden Project v jihoanglickém Cornwallu. Na problematiku čištění vody si stavitelé vzali k ruce zcela nový a ve Velké Británii vůbec poprvé použitý americký filtr Defender Automatic Regenerative Media Filter, který by měl být nejenom účinnější, ale také méně náročný na spotřebu energie.


ZELENÁ PRO VODNÍ RADOVÁNKY

Aquapark na africké poušti nebo na vietnamském ostrově? A proč by ne! S vodním dováděním jako by se roztrhl pytel, stačí se svézt na vlně zájmu. Turecký výrobce Polin se svezl, a teď slaví jeden úspěch za druhým.

Zatímco se výstavba maďarského vodního projektu Aquaworld v Budapešti blížila do cílové rovinky, výrobce skluzavek a celkového vybavení, turecká firma Polin, si mohl gratulovat k dokončení dalších děl na poli vodní zábavy. Spolu se svým egyptským partnerem otevřel v Sharm el Sheikhu nový vodní park Aqua Vista Aquapark, který co do velikosti okamžitě získal prvenství na africkém kontinentu a předčil tím dokonce i Titanic Aquapark v turistické Hurghadě.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů