Středa, 24. dubna 2024

Využitím energeticky nejúspornějších čerpadel lze snížit spotřebu elektřiny průměrné domácnosti až o desetinu

Využitím energeticky nejúspornějších čerpadel lze snížit spotřebu elektřiny průměrné domácnosti až o desetinu

Nikoho by jistě nenapadlo koupit ledničku v energetické třídě E. Spotřebitelé výrazně preferují úsporné výrobky. Evropské sdružení výrobců čerpadel Europump ve své studii upozorňuje, že domácnosti mohou výrazně snížit spotřebu také výměnou oběhových čerpadel. Nahrazením starých čerpadel (většinou třída D a horší) za úsporná (třída A) lze přitom podle Europump ušetřit až desetinu nákladů domácnosti za elektrickou energii.

„Kdyby mělo každé čerpadlo ukazatel spotřeby nebo aspoň viditelný štítek, tak by si toho lidé snáze všimli. Podle výzkumů v tom případě provedou výměnu dvě třetiny lidí,“ říká generální ředitel společnosti Grundfos Petr Jelínek. Právě tento největší výrobce čerpadel na světě nyní nabízí novinku – čerpadlo Alpha2, které má viditelný ukazatel spotřeby.

Podle propočtů společnosti Grundfos je v Česku potenciál úspor roven cca 1 mld. kWh, což je roční spotřeba elektrické energie všech obytných budov v Brně a Ostravě dohromady. Stačí přitom postupně vyměnit neefektivní čerpadla za energeticky úsporná.

„Pro lepší představu. Oběhové čerpadlo si bere zhruba 15 procent elektřiny, kterou spotřebuje běžná domácnost. Energeticky úsporná čerpadla jsou zhruba třikrát efektivnější. Například u našeho čerpadla Alpha2 odpovídá spotřeba v minimální fázi provozu tomu, kolik odčerpává ze sítě vypnutý stolní počítač,“ vysvětluje Petr Jelínek.

Jak zjistím, jaké čerpadlo doma vlastně mám? Energetickou náročnost čerpadla lze najít přímo na těle čerpadla. Zde je uvedena energetická třída. Konkrétní spotřeba je uvedena i v provozně montážním předpise či na obalu krabice.

Více informací poskytne:

Petr Maceška                                          Jan Hrabovský
marketingový ředitel Grundfos                  Heretic Public Relations 
tel: 585 716 204                                     tel: 777 855 459
                                                            E-mail: hrabovsky@hereticpr.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů