Pátek, 29. března 2024

Hradecká vodní elektrárna Hučák čistí Labe

Hradecká vodní elektrárna Hučák čistí Labe

HRADEC KRÁLOVÉ - Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje zprovoznila na malé vodní elektrárně Hučák v Hradci Králové nový čisticí stroj česlí. Celková investiční částka přesáhla 6,5 milionu korun.

"Nový čisticí stroj řeší problematiku zachycení a likvidace plovoucích nečistot unášených v toku Labe a zachycených na česlích vodní elektrárny,“ řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák. Dosud se před elektrárnou tvořil stálý povlak naplavenin, které byly ručně odstraňovány do kontejneru.

V průběhu realizace projektu byly zároveň vyměněny hrubé a jemné česle. Práce pod vodou provedli potápěči. Výměna tak mohla proběhnout bez požadavku na dočasné snížení vzdutí jezu. Tím se zamezilo nežádoucím výkyvům hladiny řeky, které by byly nepříjemné pro faunu a flóru v jejím okolí. Výstavba zařízení trvala od začátku října do druhé poloviny listopadu. V současné době je čisticí stroj ve zkušebním provozu.

Vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové postavená na 157. kilometru řeky Labe byla uvedena do provozu 12. února 1910. Hydrocentrálu tvoří tři vodní Francisovy turbíny s vertikální hřídelí. Secesní budova elektrárny patří mezi významné historické dominanty města. Elektrárna vyrobila v letošním roce za devět měsíců celkem 2,6 milionu kWh, což by pokrylo celoroční spotřebu více než 750 domácností.

Malé vodní elektrárny společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje lze najít po celé České republice, například na Labi, Divoké Orlici, Berounce, Vydře, Chrudimce, Moravě a Svratce. Společnost samotná má sídlo v historické budově malé vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové, kde zároveň v květnu otevřela nové informační centrum věnované výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů