Čtvrtek, 25. dubna 2024

Domácnosti i obce si mohou zažádat o dotace na výměnu olověného vodovodního potrubí

Od 1. prosince až do 4. března příštího roku mohou majitelé bytů nebo bytových domů žádat o dotaci na výměnu původního olověného vodovodního potrubí ve svých bytech.
Domácnosti i obce si mohou zažádat o dotace na výměnu olověného vodovodního potrubí
Formulář žádosti o dotace je možné si stáhnout z webových stránek ministerstva pro místní rozvoj. „Zmíněná podpora má charakter neinvestiční  dotace poskytované žadatelům, a to do výše 10 tisíc korun na jednu bytovou jednotku. O dotaci mohou žádat majitelé starších rodinných domů, bytů, bytových domů, firmy i obce vlastnící bytové domy,“ uvedla Mgr. Marie Matoušková, dotační poradkyně společnosti VAK JČ.


Nejnovější toxikologické poznatky o působení olova především na vývoj mozku u dětí vedly ke zpřísnění limitu obsahu olova v pitné vodě, a to z dřívějších 50 μg/l na současnou hodnotu 25 μg/l, od roku 2013 dokonce 10 μg/l.

„Kvalita pitné vody je pod stálým dohledem vodárenských společností a až po samotné napojení konkrétního domu odpovídá přísným evropským normám. Zdrojem olova v pitné vodě jsou zejména materiály, se kterými přichází voda do styku během své distribuce, čili přes olověné domovní rozvody, olověné přípojky a další drobné prvky z mosazí nebo červeného bronzu,“ upřesnil Ing. Jan Jindra, vedoucí oddělení rozvoje VAK JČ. Především ve starých obytných domech ještě převažují olověné rozvody pitné vody, které jsou z hlediska dnešních přísnějších požadavků zdravotně závadné a je v těchto případech nutné přistoupit k výměně olověného potrubí za jiné. Obsah olova ve vodě je velmi proměnlivý nejen v rámci jedné zásobované oblasti, ale i v rámci jednotlivých domácností.

Dotace se poskytuje na náklady související s odstraněním původního olověného vodovodního rozvodu, jeho výměnu novým zdravotně nezávadným rozvodem, montáž vnitřních závitů a bytových uzávěrů vody, zazdění a náklady na odvoz a skládku suti, nikoli na nákup nových obkladů, baterií, projektovou dokumentaci či monitoring obsahu olova v pitné vodě. K žádosti je nutné doložit výpis z katastru nemovitostí, u právnických osob výpis z obchodního rejstříku, čestné prohlášení žadatele o tom, že v domě jsou olověné rozvody, technické řešení zpracované oprávněnou osobou zahrnující postup oprav a rozpočet a také prohlášení žadatele o bezdlužnosti.  

Rozbory pitné vody si mohou nechat provést zájemci jak v laboratoři zdravotních ústavů, tak například rovněž v akreditované laboratoři společnosti VAK JČ v Českých Budějovicích. „Na výskyt olova může laboratoř naší společnosti provést analýzu pitné vody v ceně okolo 200 korun. Kvalifikovaný odběr vzorku vody v tomto případě provádí  pracovník naší laboratoře. Výsledky tohoto rozboru včetně závěrečného protokolu můžeme zákazníkovi poskytnout nejpozději do 7 pracovních dnů od odběru,” uvedl Ing. Karel Janowiak, vedoucí laboratoře VAK JČ.

Společnost Vodovody a kanalizace Jižní Čechy je dceřinou společností rakouské ENERGIE AG. Pitnou vodou zásobujeí na 319 000 obyvatel. Společnost provozuje celkem 57 úpraven vod, 316 vodojemů a 114 čistíren odpadních vod v celém Jihočeském kraji.

Formulář žádosti o dotace je možné si stáhnout z webových stránek ministerstva pro místní rozvoj na adrese http://www3.mmr.cz/zad .

Zdroj: http://www.i-vysocina.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů