Čtvrtek, 28. března 2024

Jihlava chystá přestavbu vodovodů a kanalizací za 590 mil. Kč

Jihlava chystá přestavbu vodovodů a kanalizací za 590 mil. Kč
V Jihlavě se nejbližších dvou letech zřejmě uskuteční projekt zaměřený na rekonstrukce a stavby kanalizací a na zlepšení dodávek pitné vody pro obyvatele. Akci za 590 milionů Kč více než z poloviny zaplatí unie a český stát, další peníze přidá svazek obcí. Doplacení zbývajících nákladů z městského rozpočtu dnes schválili jihlavští zastupitelé.
    Podle primátora Jaroslava Vymazala patří kanalizace do základní infrastruktury. "Je to strategická věc, kterou musí město vyřešit," řekl. Jihlava dá na projekt 168 milionů Kč a dalších 50 milionů Kč jako zálohu, která se mu později vrátí. Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko, v němž má město majoritní podíl, poskytne 68 milionů Kč.
    Schválení spoluúčasti města předcházela živá diskuse. Investice považují zastupitelé za potřebné, ale původně počítali s podílem města jen kolem 90 milionů Kč. Náměstek primátora Josef Kodet uvedl, že výše financí se vyvíjela podle toho, jak se měnily podmínky projektu. "Je to jedna z posledních možností jak dostat tak velké peníze do vodovodů a kanalizací," podotkl.
    Rozsáhlý projekt vznikal přes čtyři roky. Původně obsahoval také modernizaci infrastruktury v Telči a v Dobroníně, tato sídla pak ale sehnala dotace odjinud. Cena prací plánovaných v Jihlavě postupem času stoupala a loni převýšila 700 milionů Kč, slíbené evropské dotace se přitom pohybovaly jen na úrovni čtvrt miliardy Kč. Proto byl nakonec počet staveb snížen.
    Přípravu projektu zdržely i námitky Bruselu k provozovatelské smlouvě, kterou má svaz obcí s jihlavskou divizí Vodárenské akciové společnosti (VAS) do roku 2010. "To se nakonec v Bruselu podařilo vysvětlit," uvedl předseda svazu Jiří Vlach.
    Projekt navazuje na akci za 430 milionů Kč, která byla s podporou EU v Jihlavě realizována v letech 2004 až 2007. Týkala se modernizace čistírny odpadních vod a kanalizační sítě.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů