Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak se stát expertem na ochranu vod

Jak se stát expertem na ochranu vod

Je myčka nádobí šetrná k životnímu prostředí? Je úspornější sprchování nebo koupání ve vaně? Co znamená značka “ekologicky šetrný výrobek“? S těmito a podobnými otázkami si museli poradit žáci základních škol, kteří se zúčastnili výukového programu „Živá voda“ připraveného občanským sdružením EKODOMOV.


Stali se totiž experty přes ochranu vody a snaží se zachránit ohrožené jezero před zkázou a obyvatele sousedící vesnice před nedostatkem vody. Co na tom, že jezero je jen fiktivní, a že otázky jim nepokládají skuteční obyvatelé vesnice. Jejich zodpovězení dostali za úkol od lektorky z občanského sdružení EKODOMOV, která k nim do školy přijela. Aby se mohli stát experty a „vesničanům“ správně odpovědět, museli žáci nejdříve nastudovat texty, které dostali na pomoc. Po zodpovězení otázek zbyl žákům ještě úkol přesvědčit obyvatele fiktivní vesnice o tom, že má smysl vodu chránit. Jak na to? Jak jinak než reklamou. A tak vznikaly reklamní spoty ve formě improvizovaných scének, ve kterých děti představovaly pravidla šetrného praní prádla, možnosti využití ekologicky šetrných výrobků, úspory vody v domácnosti a jiné způsoby, jak šetrně zacházet s vodou.

V programu „Živá voda“ se žáci nezabývají pouze tím, co se děje s vodou v domácnosti, ale dozvědí se také, jak putuje voda v krajině, kde jí hrozí riziko znečištění a dále např. k čemu slouží úpravna pitné vody či čistička odpadních vod.

Tříhodinový program, který vznikl za finanční podpory Středočeského kraje a ČSOP Vlašim, je určen pro žáky 2. stupně ZŠ a nižší třídy gymnázia a k dnešnímu dni se ho zúčastnilo 480 žáků.

http://www.ekodomov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů