Pátek, 19. dubna 2024

Pojišťovny: tenhle dům si nekupujte, vezme jej voda

Praha - Česká asociace pojišťoven spustila na svém webu unikátní přehled povodňových map České republiky.

Pojišťovny: tenhle dům si nekupujte, vezme jej voda

Za více jak šedesát miliard korun. Takové škody napáchala povodeň, která se přehnala přes velkou část Moravy a východních Čech v roce 1997. Většině lidí zbyly jen ruce pro pláč. Pojištěných proti povodni byl totiž jen zlomek. Téměř totožná situace se opakuje o pět let později. Škody po povodních z roku 2002 překračují dokonce sumu 73 miliard korun. Navíc většina postižených ani netušila, že mírumilovná řeka v jejich sousedství může napáchat takovou spoušť. To by se ale mohlo v budoucnu změnit.

Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila unikátní program, který může škodám způsobeným záplavami předejít. Každý si totiž může zjistit, v jak ohrožené lokalitě žije a zda si má proti povodním sjednat odpovídající pojistku.

„Jedná o systém povodňových map, který doposud mohly využívat pouze pojišťovny při posuzování pojistných rizik,“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Systém rozlišuje čtyři povodňové zóny, od té, kde je riziko povodní prakticky zanedbatelné, až po zónu s nejvyšším nebezpečím.

Aby dotyčný zjistil, ve které zóně zrovna bydlí, stačí mu na webu ČAP zadat konkrétní adresu či lokalitu. Formou SMS zaplatí poplatek 59 korun a systém mu vygeneruje mapu s vyznačenými hranicemi, kam by teoreticky mohla dosáhnout ta nejhorší povodeň.

Program je ideální i pro lidi, kteří si své bydlení teprve plánují postavit či koupit. Nejen že mohou zjistit, zda jim nový dům, obrazně řečeno, nevezme voda, ale také se dozvědí, jak drahou pojistku budou platit.

„Povodňové mapy jsou určující pro kalkulaci ceny pojistného na trhu. Čím je riziko větší, tím cena pojistného logicky roste a objekt může být až nepojistitelný,“ vysvětluje Tomáš Síkora.

To potvrzuje například i největší pojišťovna v zemi. „Je možné, že dům v nejrizikovější zóně pojišťovna proti povodni nepojistí. Ovšem je třeba ke každému případu přistupovat individuálně,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Podle Iva Bánovského, zástupce společnosti Intermap Technologies, která systém vyvinula, by se povodně určitě neměly brát na lehkou váhu. Česko totiž v tomto ohledu patří k nejrizikovějším zemím v Evropě. A to už jen proto, že u řek je soustředěna velká část tuzemského průmyslu.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů