Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodní elektrárna Střekov by mohla zásobovat Českou Lípu

Vodní elektrárna Střekov by mohla zásobovat Českou Lípu

Vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem vyrobila za loňský rok 80 592 050 kWh elektřiny, kterou by mohla celoročně zásobovat přes třicet dva tisíc domácností. Meziročně jde o 8,6 % nárůst. Ze všech vodních elektráren společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje patří  VE Střekov mezi největší výrobce elektřiny.

„Na vodních tocích byl loni dostatečný stav vody bez větších výkyvů, což je pro vodní elektrárny ideální. Na zvýšené výrobě VE Střekov se především pozitivně projevily příznivé podmínky na počátku roku i úspěšná realizace technických zlepšení,“ řekl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák.

Do portfolia ČEZ Obnovitelné zdroje patří 20 malých vodních elektráren s instalovaným výkonem do 10 MW a jedna velká vodní elektrárna, jíž je právě Střekov s instalovaným výkonem 19,5 MW. Ta je v provozu již od roku 1936.

V loňském roce vyrobila téměř 80,6 GWh. Ve srovnání s rokem 2007 tak nárůst přesahuje 6,4 GWh (o 8,6% více), přičemž nejsilnějším měsícem byl duben, kdy elektrárna dodala do sítě přes 10 GWh elektřiny. Naopak nejslabším září, kdy vyrobila necelé 4 GWh. Celoročně by vyrobenou elektřinou v roce 2008 mohla zásobovat například Českou Lípu, Litvínov nebo Klášterec nad Ohří s Kadaní dohromady.

Hlavním účelem současného využití vodního díla Střekov v Ústí nad Labem je kromě získávání elektrické energie také zajištění potřebných hloubek a vyhovujících podmínek pro lodní dopravu. Kromě toho střekovská elektrárna umožňuje bezpečný rybí přechod.

V severních Čechách je součástí Skupiny ČEZ ještě malá vodní elektrárna Želina na Kadaňsku s instalovaným výkonem 0,64 MW.

http://ustecko.region24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů