Úterý, 23. dubna 2024

Olomouc dokončila rozsáhlý projekt dobudování kanalizační sítě

Olomouc dokončila rozsáhlý projekt dobudování kanalizační sítě
Olomoucká radnice splnila s dvouletým předstihem evropské normy pro odkanalizování a čištění odpadních vod. Kritériím EU místní rozvody vyhovují díky dokončené druhé etapě projektu rekonstrukce a dobudování kanalizační sítě ve městě, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Martin Major (ODS). Akce si vyžádala více než 1,3 miliardy korun, což představuje dosud největší jednorázovou investici města v jeho novodobé historii. Většinu nákladů uhradila dotace z EU.
    Stavebníci zahájili druhou etapu projektu rekonstrukce a dobudování kanalizační sítě v květnu 2006. "Stavební práce byly ukončeny v závěru loňského roku. Do definitivního skončení projektu letos v květnu zbývá již jen dokončit předávací a kolaudační řízení," uvedl Major.
    Druhá etapa investice se dotkla městských částí Svatý Kopeček, Droždín, Chválkovice, Pavlovičky, Hodolany, Řepčín, Hejčín, Holice, Topolany, Nedvězí a Chomoutov a Nové ulice. Stavebníci v nich položili zhruba 58 kilometrů nového kanalizačního potrubí.
    Dobudovaná a opravená kanalizační síť zabrání mimo jiné znečišťování místních přírodních zdrojů vody. "Vedle ekologických přínosů jsou realizací projektu také vytvořeny podmínky pro průmyslový rozvoj, pro novou bytovou výstavbu a v neposlední řadě se podařilo přispět i k vyšší ochraně stokové sítě před povodněmi," uvedl primátor Martin Novotný (ODS).
    Druhá etapa projektu rekonstrukce a dobudování kanalizační sítě si vyžádala asi 1,3 miliardy korun. Akci spolufinancovala EU, poskytla radnici z Fondu soudržnosti 758 milionů korun. Dalšími více než 40 miliony městu přispěl Státní fond životního prostředí.
    První část projektu si vyžádala v letech 2004 až 2006 téměř 596 milionů korun. Radnice na ni získala zhruba 341 milionů korun z evropských fondů a Státního fondu životního prostředí.
    Vladimír Onderka
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů