Pátek, 19. dubna 2024

NKÚ zjistil nedostatky labské vodní cesty

NKÚ zjistil nedostatky labské vodní cesty

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil nedostatky při budování labské vodní cesty, jejíž stavba do konce loňského roku stála přes 3,6 miliardy korun.

Ministerstvo dopravy podle úřadu věrohodným způsobem neprokázalo potřebnost investic na dobudování díla. Úřad také poukázal na to, že termín dokončení stavby se v letech 1996 až 2007 postupně odsouval o více než deset let až za rok 2015. NKÚ to uvedl v tiskové zprávě.

Peníze na labskou vodní cestu dosud poskytly stát z rozpočtu, Státní fond dopravní infrastruktury a Evropská unie. Ministerstvo dopravy přitom podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala nevymezilo v koncepčních dokumentech všechny akce, jejich rozsah, finanční potřebu a čas realizace. Hodnocení stavby pak podle něj mnohdy vycházela z nevěrohodných, nedostatečně doložených a změněným podmínkám neodpovídajících vstupních údajů.

Důvodem posunutí termínu stavby bylo podle Dohnala to, že se nepodařilo získat potřebná rozhodnutí a povolení k zahájení stavby. V původních termínech tak podle něj nebudou dokončeny především klíčové akce, a to stupeň v Přelouči a plavební stupeň Děčín. „Jejich dokončení je však jednou z podmínek k dosažení předpokládaných přínosů u řady dalších akcí,“ uvedli kontroloři.

NKÚ také zjistil dílčí nedostatky u většiny akcí realizovaných Ředitelstvím vodních cest České republiky (ŘVC). „Neujasněnost technického řešení jedné z akcí ŘVC vedla ke zvýšení předpokládaných nákladů o 366 procent na 915 milionů korun a k odsunu předpokládaného termínu realizace minimálně o dva roky,“ uvedl Dohnal. Kontrola tako odhalila, že ŘVC uzavřelo smlouvu s dodavatelem stavby, ačkoliv nemělo potřebná rozhodnutí a povolení.

Celkem kontroloři od května do listopadu 2008 prověřovali 14 akcí za celkem 962 milionů korun. Kontrole NKÚ podrobil ministerstvo dopravy, Státní fond dopravní infrastruktury, Ředitelství vodních cest České republiky a státní podnik Povodí Labe.

Zdroj: Finanční noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů