Pátek, 29. března 2024

Hydroprojekt v Kurdistánu

Hydroprojekt v Kurdistánu
Pražská společnost vyhrála dva irácké stavební tendry.

Karel May, autor knihy Divokým Kurdistánem, by se možná podivil, jak se ta země mění před očima. U města Kifri roste přehrada Bavašasvár. Poslouží jako zdroj pitné vody a pro zavlažování zemědělské půdy. Přehradu projektoval pražský Hydroprojekt CZ.
"Díky aktivitám české firmy CZ Corp jsme v polovině roku 2008 po třech letech snažení vyhráli dva irácké státní tendry na vypracování projektové dokumentace přehrad v Kurdistánu," sdělil Milan Moravec, který má v Hydroprojektu na starosti export.
Vodní dílo u města Kifri bude mít 240 metrů dlouhou a 23 metrů vysokou hráz. Objem nádrže činí 4,4 miliony metrů krychlových.
"Jde o přehradu s jílovým jádrem, které zabraňuje průsakům, a je navržená podle mezinárodních norem," uvedl dále Moravec. Podobný typ přehrady se podle něj v této oblasti nikdy nestavěl. Pod pojmem přehrada se tam dosud chápala hráz z navezených kamenů a štěrku.
Pro místní odborníky představuje řešení Hydroprojektu novinku, která je ovšem ekonomicky a technicky výhodná. "Vybudovali jsme si tak solidní pozici pro další projekty," dodal Moravec.
Druhá přehrada vyroste nedaleko a Hydroprojekt již pro ni zpracovává projekt.

S projekty do ciziny
Hydroprojekt se snaží vyvážet. V posledních dvou letech se prosadil v patnácti státech. A to jak u sousedů v západní Evropě a USA, tak i ve vzdálených zemích, jako jsou Uganda, Malajsie či Kuba.
Již přes sedm let působí Hydroprojekt v Rusku, v Petrohradě má vlastní kancelář. "Pronikli jsme tam díky spolupráci s agenturou CzechTrade v době, kdy byl jejím ředitelem Martin Tlapa, dnešní náměstek ministra průmyslu a obchodu," uvedl Moravec. Od té doby firma pracovala na řadě projektů od Petrohradu po sibiřský Magadan. Klíčovým bylo vypracování prováděcí projektové dokumentace pro čistírnu odpadních vod města Kronštadt.
"Díky této akci dostáváme na trh další české konzultační i dodavatelské firmy," líčí Moravec. "Navíc je připraven model, že náš partner - česká firma Inekon Group - bude generálním dodavatelem celé námi vyprojektované rekonstrukce," zdůraznil.

Služba není žárovka
Nyní je ale podle něj situace komplikovanější, a to nejen kvůli finanční krizi. Úředníci mnohdy nedokážou rozlišit mezi tím, co potřebují vývozci zboží, a tím, co by pomohlo exportérům služeb. Výrobce žárovek či soustruhů je vystaví na veletrhu, kde si zboží může každý objednat. Vývozce služeb ale nabízí jen své znalosti. Služby navíc bývají neopakovatelné, projekt na přehradu se dá použít jen na jednom místě.
"Místo příspěvku na veletržní stánek by exportéři služeb potřebovali, aby stát poskytoval podporu na předprojektové startovací studie, což nyní nejde," zdůraznil Moravec.
Obdobný názor má i Michal Zálešák, výkonný ředitel Czech ICT Alliance, která sdružuje vývozce z oboru informačních technologií.
"Stát se opravdu zaměřuje více na vývozce zboží," uvedl Zálešák, "loni se nám podařilo získat dotaci na tři veletrhy informačních technologií, letos jen na jeden."
Zákazníci mají nyní obtížný přístup k financování, takže i vývozcům informačních technologií by prospělo, kdyby mohli nabízet nějaký státem podpořený "startovací balíček" na oťukání. "Taková zkušenost se zúročí třeba za rok, až klienti zase budou při penězích," domnívá se Zálešák.

AUTOR: Petr Korbel

Hydroprojekt CZ
Obor:
konzultačně-inženýrská společnost v oblasti vodního hospodářství a životního prostředí
Obrat (v roce 2008):
asi 336 milionů korun
Počet zaměstnanců:
266
Historie:
vznik 1952
v 90. letech firmu získal německý Dorsch Consult
od roku 2007 člen švédské skupiny SWECO
Organizační uspořádání:
centrála v Praze
pobočky v Ostravě, Českých Budějovicích, Brně
dceřiná firma na Slovensku a kancelář v Rusku

Zdroj: Hydroprojekt
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů