Pátek, 29. března 2024

Řeka Bílina poteče znovu krajinou, nyní je kvůli uhlí v potrubí

Řeka Bílina poteče znovu krajinou, nyní je kvůli uhlí v potrubí
Tříkilometrový úsek řeky Bíliny na Chomutovsku, který byl kvůli těžbě hnědého uhlí v lomu ČSA před 30 lety sveden do potrubí, se znovu vrátí do běžného koryta. Revitalizace Bíliny v úseku Ervěnický koridor počítá s vybudováním meandrového otevřeného koryta a s výsadbou stromů, keřů a travních porostů různého druhu na březích řeky, řekl dnes Jan Svejkovský ze státního podniku Povodí Ohře, který je investorem stavby.
    Stavbu podle něj uhradí stát z 15 miliard korun vyčleněných na zahlazení následků těžby hnědého uhlí na severozápadě Čech a obnovu tamní krajiny. "Koryto řeky nebude pochopitelně původní, ale mělo by být přírodě blízké. Projekt počítá i s tím, aby vodní plocha i stromy a keře v jejím okolí splňovaly podmínky pro pobyt a hnízdění ptactva," uvedl.
    Návrat úseku řeky z potrubí do koryta ve volné přírodě umožní podle Martina Kabrny z mosteckého Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí (VÚHU) postup výsypky lomu ČSA nedaleko Horního Jiřetína na Mostecku společnosti Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal.
    "Svedení Bíliny do potrubí kvůli těžbě uhlí před 30 lety bylo dočasným opatřením. Nyní už dobývací práce postoupily natolik, že je znovu možné nechat řeku volně protékat korytem v terénu," doplnil Kabrna.
    Pracovníci VÚHU zpracovali projektovou dokumentaci revitalizace řeky Bíliny pro územní řízení, předběžné náklady na vybudování nového koryta včetně zpevnění terénu a výsadby dřevin a travního porostu odhadli na zhruba 240 milionů korun.
    "Stavba je ve fázi územního řízení, začaly práce na projektové dokumentaci pro stavební řízení. Přesnější čísla vzejdou právě z projektu. Nelze zatím ani odhadnout termín zahájení investice, nejdříve by to ale bylo v roce 2010," dodal Svejkovský.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů