Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci projednali návrh zákona o těžebním odpadu

Poslanci projednali návrh zákona o těžebním odpadu
Poslanci projednali v pátek ve druhém čtení vládní návrh zákona o těžebním odpadu. Ten by měl pomoci přizpůsobit formy nakládání s těžebním odpadem směrnicím Evropské unie (EU).

Návrh má řešit, na základě požadavku Směrnice Evropského parlamentu a Rady z roku 2006, otázku nakládání s odpady vzniklými při těžbě nerostů, při geologických pracích a při těžbě rašeliny.

Cílem je zavedení požadavků Směrnice do českého právního řádu, který doposud postrádá komplexní ustanovení o těžebních odpadech.

Směrnice Evropského parlamentu a Rady požaduje větší právní formalizaci procesů při nakládání s těžebními odpady. Bude tedy potřeba vypracovat plán pro nakládání s těžebním odpadem a zřídit přesný seznam úložných míst.

Subjekty, kterých by se nový zákon týkal, jsou organizace podle horních předpisů, subjekty provádějící geologické práce a subjekty provádějící těžbu rašeliny. Z orgánů veřejné správy se daná otázka dotýká především orgánů státní báňské správy, orgánů životního prostředí a orgánů vodoprávních.

Nejvhodnějším řešením je podle vlády příprava zvláštního právního předpisu. Ten by měl respektovat požadavky na ochranu životů, zdraví a životního prostředí před negativními účinky nakládání s těžebním odpadem. Současně má minimalizovat dopady na podnikatelskou sféru a na veřejné rozpočty.

Zdroj:Poslanecká sněmovna
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů