Čtvrtek, 18. dubna 2024

Poslední vodní elektrárna v Praze je unikát

Poslední vodní elektrárna v Praze je unikát

Praha - Praha má novou vodní elektrárnu, dílo takových parametrů se v metropoli nestavělo přes padesát let. V pořadí už čtvrtý zdroj zelené energie je v Praze nejspíš také poslední. Neobvyklá stavba je technicky unikátní, elektrárna je celá v podzemí, téměř 16 metrů pode dnem řeky Vltavy.

Deset let plánování, deset měsíců výstavby a tři noci pro přepravu obřích turbín z německého Ravensburgu - tak dlouho trvalo, než pražská Trója získala nový zdroj zelené energie. "Z těch takzvaných malých vodních elektráren, to znamená do deseti megawatt, je to vlastně poslední elektrárna, která se v Praze vůbec dala postavit," uvedl technický ředitel společnosti Povodí Vltavy Karel Mach.

Elektrárna stojí na levém břehu Vltavy na špičce Císařského ostrova, od soboty už má obě turbíny. Každá z nich váží asi 46 tun a vyrobí dva megawatty elektřiny, najednou tedy dokáže rozsvítit asi dvacet tisíc stowattových žárovek. Ing. Jiří Stratílek z generálního ředitelství Povodí Vltavy vysvětlil: "Kdybychom počítali průměrný příkon současné domácnosti dva kilowatty, tak je schopna zásobovat proudem tisíc domácností."

Obří turbíny musela na dálnici doprovázet policejní eskorta, zabíraly totiž oba jízdní pruhy. Na ostrov je pak dopravila nákladní loď. Neobvyklé jsou i rozměry staveniště, to je široké asi 45 metrů. Stavba je ale celá v podzemí, jak potvrdil ředitel Mach: "Jsme vlastně 15 nebo 16 metrů pode dnem řeky Vltavy, proto je stavba víceméně technicky unikátní." Celá stavba vyjde asi na 350 milionů korun, turbíny by se měly poprvé rozjet v srpnu.

Nejstarší a dodnes fungující pražská vodní elektrárna stojí na Štvanici, secesní dílo bylo postaveno v letech 1913 až 1914.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů