Čtvrtek, 25. dubna 2024

Semily otevřely malou vodní elektrárnu Pod Spálovem pro veřejnost

Semily otevřely malou vodní elektrárnu Pod Spálovem pro veřejnost

Není pochyb o tom, že Československo v období 1. republiky, patřilo mezi 5 průmyslově nejvyspělejších zemí na světě. Mnohé průmyslové stavby z let 1918 – 1939 jsou dodnes plně funkční, k nim patří i objekty využívané pro energetické účely.

Jedním z nich je malá vodní elektrárna, která byla postavena v roce 1921 na soutoku řek Jizery a Kamenice. Síla obou řek byla využívána odedávna, především při výrobě v textilních továrnách.

Toto vodní dílo funguje již přes osmdesát let, přežilo i období 50. let 20. století, kdy byla většina malých, nejen soukromých zdrojů el. energie kvůli komunistické ideologii násilně odstavována. Elektrárna fungovala celých 72 let bez nutnosti větších oprav, to dokládá fortel projektantů a konstruktérů, jakož i vztah vedení elektrárny k práci a svědomitost.

Avšak zub času je neúprosný a tak byla v minulých letech rekonstruována. Pro VČE bylo zásadním mottem modernizace ponechat elektrárně její jedinečnost, autentičnost,  krásu a vrátit jí její původní sílu, mládí a svěžest.

Záměr se vydařil a elektrárna funguje i nadále. Pokud se při svých putováních dostanete do oblasti semilska, určitě si nenechte ujít návštěvu tohoto jedinečného dílka.

Od 1.5.2009 bude elektrárna poprvé zpřístupněna pro veřejnost pravidelně:

Pondělí a pátek   -    14,00 hod

Sobota a neděle -   10,00 a 14,00 hodin

skupina se shromažďuje v prostoru před branou elektrárny, vpuštěno bude 20 až 25 osob, vstup je zdarma
objednávka hromadných vstupů (školní exkurze, zájezdy) na kterýkoliv den mezi  8,00 - 17,00 hod. na tel. čísle:  492 112 845 p. Mrkvička
 

Jan Farský: „Spálovská elektrárna nám sice vzala vodu z Riegrovky, ale dodala místu další hodnotu. Sepětí lidského odhodlání a citlivého zakomponování stavby do krajiny. I uvnitř je elektrárna hodná obdivu – elektrické zařízení instalované ve 20. letech je zachováno a pro návštěvníky připraveno k ukázce. Oko návštěvníka potěší určitě i velká nástěnná malba nad hlavním ovládacím pultem. Fajnšmekři ocení více než 80 let starý stále provozovaný a funkční elektromobil zaparkovaný vedle turbín.

Jsem rád, že VČE Obnovitelné zdroje s.r.o. prostřednictvím pana Tomka projevila pochopení a elektrárnu veřejnosti v rok 100. výročí Riegrovy stezky otevřela.“

http://www.tvrtm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů