Sobota, 20. dubna 2024

Nejstarší vodní mlýn ve střední Evropě v Hoslovicích se chystá na druhou sezónu

Nejstarší vodní mlýn ve střední Evropě v Hoslovicích se chystá na druhou sezónu

HOSLOVICE - Rozšíření expozice a lepší dopravní dostupnost chystají pro letošní sezónu ve čtyři sta let starém vodním mlýnu v Hoslovicích na Strakonicku. Poprvé se brána mlýnu otevře 4. dubna.

Loni zažil nejstarší vodní mlýn v Čechách, ale i ve střední Evropě svou první sezónu, poté, co zde skončila tři roky trvající rozsáhlá rekonstrukce za 18 milionů korun. Letos přibude několik novinek. „Na Květnou neděli 4. dubna přivítáme jarní svátky celodenním programem, ve kterém se budeme snažit přiblížit regionální velikonoční zvyky a dětské hry Pošumaví. Budeme péct v peci tradiční pečivo, plést pomlázky a chybět nebude ani vyřezávání píšťalek nebo výroba řehtaček,“ prozradil něco z programu ředitel Muzea středního Pootaví ve Strakonicích Miroslav Špecián.

Do nové turistické sezony vstoupí skanzen v Hoslovicích obohacen o nové zemědělské nářadí a několik dřevěných vozů, které dokreslí hospodaření ve mlýně ve 20. a 30. letech minulého století. „Jsme rádi, že se nám podařila dořešit přístupnost pro vozidla s označením pro invalidy a obsluhu, která mají nyní v objektu k dispozici obslužné parkoviště sousedící s areálem. V horní části obce jsme nechali vybudovat nové odstavné parkoviště se sociálním zázemím a v březnu budeme řešit ještě změnu dopravního značení v místě,“ dodal Miroslav Špecián.

Pro letošek očekávají v muzeu ještě vyšší návštěvnost, než tomu bylo v loňském roce, kdy se lopatky mlýnského kola po renovaci znovu roztočily.


Autor / zdroj: Magdalena Navrátilová

http://jiznicechy.regiony24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů