Sobota, 20. dubna 2024

Bendl chce řešit splavnost Labe

Bendl chce řešit splavnost Labe
- Ministerstva dopravy a životního prostředí budou jednat o jezech u Děčína a Přelouče

Stát nepřispívá rozvoji říční dopravy a ministerstvo životního prostředí ji "extremisticky" blokuje, takové jsou závěry včerejší výroční konference Svazu dopravy. Nový ministr dopravy Petr Bendl chce situaci řešit.

"Pan ministr chce Labe splavné a již inicioval jednání s ministerstvem životního prostředí," říká mluvčí ministerstva dopravy Martin Kupka. Právě v Bursíkově ministerstvu vidí rejdaři podstatu problému. Čtyři firmy v české říční dopravě již přistoupily ke "kroku zoufalství" a žalují český stát o 2,1 miliardy korun. Česká vláda podle nich kvůli "extremismu zelených" neplní své mezinárodní závazky ohledně udržování splavnosti říčních dopravních cest.

Bendl se chce příští čtvrtek s rejdaři setkat. "Myslíme si, že vzájemná komunikace v poslední době poněkud vázla," dodává Kubka.

Kdyby byly jezy plánované u Děčína a Přelouče dokončeny, Labe by bylo splavné po delší část roku.

"Museli jsme prodat již čtyřicet lodí, chybí nám prostředky i na opravy, kdyby plánované jezy stály, tyto problémy bychom neměli," říká Milan Raba, šéf společnosti ČSPL (nemá nic společného se zkrachovalou Československou plavbou labskou), která stát žaluje o největší částku - o 1,8 miliardy korun, takové škody prý mají z let 2004 až 2006.

Zvažují ale, že budou stát žalovat i o 1,1 miliardy škod z let 2007 a 2008. Dalších šest firem plánuje, že se k žalobám přidá.

"Vyzýváme Bursíka, aby to dál nekomplikoval," uvedl včera prezident svazu dopravy Jaroslav Hanák.

"Nejsme proti vodní dopravě a nic bezdůvodně neblokujeme," ohrazuje se mluvčí Bursíkova ministerstva Jakub Kašpar. "Pro stavbu jezu u Přelouče jsme neudělili výjimku kvůli ohrožení 24 druhů chráněných živočichů a rostlin," dodává.

Povolit to proto podle něj zkrátka nemohli a není v jejich kompetenci, aby jez sami projektovali tak, aby splnil podmínky. V případě úprav toku Labe u Děčína ještě ani nedostali podklady.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů