Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Istanbulu začalo jednání Světového vodního fóra

V Istanbulu začalo jednání Světového vodního fóra

Včera začalo v Istanbulu oficiálně 5. zasedání Světového vodního fóra za účasti tureckého prezidenta Abdullaha Güla a několika desítek ministrů z celého světa. „Sál pro 3 500 lidí doslova praská ve švech,“ říká ředitelka odboru ochrany vod MŽP Veronika Jáglová.

 

Všichni řečníci při zahajovacím ceremoniálu zdůraznili, že voda je základní potřebou pro život, a že přístup k nezávadné vodě musí být zajištěn nejen pro současnou rychle rostoucí populaci, ale i pro další generace. Turecko je země s dlouholetou historií hospodaření s vodou. Už svojí geografickou polohou propojuje Evropu a Asii i v oblasti péče o vodní zdroje, což se odráží i v mottu konference „Bridging divides for Water“ („Překlenování neshod kvůli vodě“).

 

Jak dnešní řečníci zdůraznili, zejména v době finanční a ekonomické krize, kterým čelíme zároveň s globálními změnami klimatu, je nezbytné, aby voda byla tématem pro jednání a akci na nejvyšší politické úrovni a maximální pozornost jí byla věnována na všech úrovních rozhodování. Zásadní je také mezinárodní spolupráce.

 

Vzhledem k tomu, že nutná adaptační opatření na dopady klimatických změn, se velmi silně dotýkají právě hospodaření s vodou, bude tato problematika tématem diskusí nejen v Istanbulu, ale i na dubnovém neformálním zasedání Rady EU pro životní prostředí v Praze.

 

„Z enormního zájmu o Světové vodní fórum je zřejmé, že voda a problematika s ní spojená se stává celosvětovým prioritním tématem, protože její množství a dostupnost bude záviset na přístupu společnosti k tomuto v mnoha zemích již dnes pohříchu vzácnému přírodnímu bohatství,“ dodává Veronika Jáglová.

 

Vedoucí delegace českého předsednictví, I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, se k delegaci v Istanbulu připojí v závěru týdne.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů