Čtvrtek, 25. dubna 2024

Projekt Vodní kapky pomůže s nedostatkem pitné vody v Kongu

Projekt Vodní kapky pomůže s nedostatkem pitné vody v Kongu

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Projekt Vodní kapky pomůže s nedostatkem pitné vody v Kongu. Projekt je společnou aktivitou Diecézní charity České Budějovice a Energie AG Bohemia pod záštitou Jihočeského kraje.


Cíle projektu mají za úkol zajistit obyvatelům v diecézi Kilwa-Kasenga přístup k pitné vodě, snížit dětskou úmrtnost, zlepšit hygienické podmínky, snížit počet onemocnění způsobených špatnými hygienickými podmínkami, zlepšit školní docházku dětí a sociální situaci žen.

V oblasti Kilwa-Kasenga v Kongu začala od roku 1987 zajišťovat pomoc Caritas Rakousko při budování studní a čerpadel. Za posledních dvacet let se podařilo v této oblasti vybudovat více než 230 studní a vybavit je čerpadly. Ty však potřebují po zhruba dvaceti letech značné opravy nebo výměnu.

"Dnešní doba je obtížná pro hospodářskou sféru i pro lidi trpící sociální nouzí. Program Vodní kapky přesahuje hranice střední Evropy a poukazuje na kritickou životní situaci obyvatel africké země. Jsem ráda, že i naše organizace může zprostředkovat pomoc těm nejpotřebnějším a vítám iniciativu vodárenských společností, které nezapomínají na ty, jež trpí nedostatkem pitné vody. Jsme rádi, že projektem rozšíříme spolupráci s partnerskou rakouskou Caritas,“ řekla Michaela Čermáková, ředitelka českobudějovické Diecézní charity.

V roce 2008 se zapojila do projektu hornorakouská vodárenská společnost WDL GmbH koncernu Energie AG, která se zavázala odvádět ročně do humanitárního fondu jedno euro za každých 1000 metrů krychlových vody dodané obyvatelstvu. "V České republice bude model podobný, z každého prodaného metru krychlového pitné vody bude odveden na tento projekt jeden haléř. Podle loňských údajů jde o částku vyšší než 350 tisíc korun. Obyvatel se rozhodnuté nijak nedotkne, peníze uvolníme z našeho zisku,“ dodal Christian Hasenleithner, jednatel společnosti Energie AG Bohemia.

Projekt pomoci Kongu s nedostatkem vody podporuje také Jihočeský kraj. "Nestává se často, aby se podniky spojovaly s humanitárními organizacemi za účelem řešení zcela konkrétních problémů a realizace projektů, zvláště jde-li o pomoc v zahraničí, na jiném kontinentě. Jsem ráda, že mohu podpořit myšlenku projektu Vodní kapky a zaštítit spolupráci příhraničních projektů,“ řekla Ivana Stráská (ČSSD), náměstkyně jihočeského hejtmana pro sociální věci a zdravotnictví.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů