Pátek, 29. března 2024

SOVAK: Novela zákona o vodách zvýší cenu pitné vody

SOVAK: Novela zákona o vodách zvýší cenu pitné vody

Praha - Novela zákona o vodách, která by měla začít platit od začátku roku 2010, zvýší cenu pitné vody, řekla dnes novinářům výkonná ředitelka Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK) Miloslava Melounová. Ministerstvo zemědělství, předkladatel návrhu, dnes ale ČTK sdělilo, že by toto zvýšení mělo v prvním kroku být jen minimální. V současnosti se návrh novely dopracovává na základě připomínek vzešlých z připomínkového řízení.

Nová právní úprava podle Melounové zvyšuje cenu podzemní vody, která je vodohospodářskými firmami odebírána pro výrobu pitné vody a následnou dodávku konečným spotřebitelům. "Poplatky by měly narůst skokově, o 100 procent," uvedla. Zvýšení poplatků by podle ministerstva zemědělství mělo přinést více finančních prostředků do vodního hospodářství.

"Novela dopadá na všechny, nejenom na nás jako na provozovatele," řekla Melounová. Podle ní dodavatelé pitné vody promítnou zvýšení svých nákladů do spotřebitelských cen.

Zákon by prý také měl zvýšit poplatky za vypouštění do povrchových toků a zpřísňuje podmínky upravující tuto problematiku. "To znamená opět dopad na konečného spotřebitele ve zvýšení stočného," uvedla Melounová.

SOVAK sdružuje firmy, které zajišťují zásobování vodou pro více než devět milionů obyvatel ČR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů