Sobota, 20. dubna 2024

Nad řešením problémů, spojených s vodou, se v Istanbulu sešli ministři

Nad řešením problémů, spojených s vodou, se v Istanbulu sešli ministři

V pátek odpoledne začala v Istanbulu oficiálně Ministerská konference 5. Světového vodního fóra. Jeden z úvodních proslovů přednesl jménem Evropské unie I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

„Voda je podstatnou součástí životního prostředí a je ústřední podmínkou udržitelného rozvoje, lidského zdraví a kvality života, zajištění míru a světové bezpečnosti,“ zdůraznil Jan Dusík. Zmínil také, že protože se zintenzivňuje konkurence mezi různými hráči o omezené vodní zdroje a zároveň snaha o co zajištění co nejvyšší kvality vody, je třeba daleko větší pozornost věnovat i přeshraničnímu nakládání s vodami. „S těmito výzvami se ovšem nedokáže vypořádat vodní sektor sám – do debaty se musí daleko více než dosud zapojit i ostatní sektory, včetně energetiky, financí, zemědělství, školství, zdravotnictví, lesnictví a průmyslu,“ řekl dnes v Istanbulu Jan Dusík.

Podle slov Jana Dusíka představuje probíhající Světové vodní fórum v Istanbulu bod obratu pro nakládání s vodami ve světět. Koná se v době světové ekonomické a finanční krize. „Proto musíme usilovně hledat win-win řešení zároveň pro ekologické i ekonomické problémy. Jednoduše si nemůžeme dovolit ignorovat environmentální otázky, protože jsou zcela zásadní součástí efektivní odpovědi na tuto krizi,“ řekl Dusík ve svém úvodním proslovu.

Jak poznamenal, úspěch v oblasti sanitace předznamenává pokrok v dosahování dalších cílů v oblasti odstraňování chudoby, zdraví, bezpečnosti i ochrany ekosystémů, stejně jako v sociální oblasti, včetně vzdělávání a rovnosti mužů a žen.

Zmínil také, že EU zvyšuje efektivitu nakládání s vodou nejrůznějšími úspornými opatřeními, především v zemědelství, a to jak prostřednictvím efektivnějších technologí, tak lepší zemědělskou praxí. Evropa tak přispívá k bezpečnosti přírodních zdrojů a produkce potravin.

„Svět aktuálně čelí nové výzvě – změnám klimatu. Integrovaná management vodních zdrojů a adaptace na změny klimatu se musí stát součástí  národních rozvojových strategií, poliik a plánů a jsou klíčové pro zvýšení naší odolnosti vůči dopadům klimatických změn,“ uzavřel Jan Dusík.

Plný text Dusíkova projevu najdete zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů