Čtvrtek, 18. dubna 2024

Protéká nám voda mezi prsty?

Protéká nám voda mezi prsty?

Tato neděle připadá, věřte tomu nebo ne, na Světový den vody. Primárním cílem tohoto dne je upozornit společnost na fakt, že více jak miliarda lidí na zemi trpí nedostatkem pitné vody a to především propagací agentur OSN a dalších nevládních organizací, jež upozorňují na nedostatek pitné vody, či se přímo zabývají její čistotou a úsporou. Právě dvaadvacátý březen je tak tím pravým dnem, kdybychom si měli připomenout, že nedostatek vody je aktuálně největší environmentální problém, jemuž nyní čelí naše planeta. V aktuální době probíhající ekonomické krize se ekologická témata postupně opět dostávají do pozadí, a to přesto, že spolu problematika ekonomie a ekologie úzce souvisí.

Je potřeba, aby si jak jednotlivci, tak jednotlivé společnosti přiznali vážnost problému a začali jednat. Podle Organizace spojených národů budou do roku 2025 dvě třetiny světa čelit vážnému nedostatku vody. Na tento fakt už mnoho společností začalo reagovat přijetím preventivních opatření např. skrze koalici Global Water Challenge, jež sdružuje 22 vedoucích společností a neziskových organizací, jež společně bojují za dostupnost vody. Za všechny lze jmenovat příklad z minulého týdne, kdy společnost Coca-Cola vyčlenila 30 mil. USD k podpoře projektů zabývajících se čistotou vody napříč celou Afrikou. I takoví giganti jako Coca-Cola si postupně začínají uvědomovat vážnost situace, kdy ve velmi krátkém časovém horizontu hrozí akutní nedostatek pitné vody. Například samotných 5 největších společností nápojového průmyslu spotřebovává tolik vody jako celá světová populace, což v budoucnu pro tyto firmy, a nejen je, bude znamenat nedostatek vody k potřebné výrobě. S “vodní krizí“ se tak již začíná počítat i při analýze obchodních rizik, stále však ne v dostatečně velkém měřítku. Dle Petera Gleicka, prezidenta neziskového výzkumného ústavu Pacific Institute, pouze 20% společností, jež Pacific Institute hodnotil, vidí reálná rizika v nedostatku vody a kontaminaci pitné vody, pouze 10% pak zohledňuje rizika nabídkového řetězce a téměř žádná ze společností nebere v potaz rizika spojená s klimatickými změnami.    

Jednou z priorit Obamovy administrativy je tolikrát omílaná infrastrukturální reforma, v jejímž rámci by se rozhodně nemělo zapomínat na water management a investice do technického vybavení s ním spojeného. Celá water management infrastruktura Spojených států nutně potřebuje zmodernizovat, jelikož např. Texas, druhý největší americký stát v oblasti zemědělství, je nejsušší oblastí v celém regionu.

Obchodníci, farmáři, zemědělci, my všichni jsme závislí na vodě. Většinová pozornost se v rámci environmentální problematiky nyní soustředí na využívání alternativní energie, což je bezpochyby záslužná činnost, nicméně z jakého důvodu se nemluví o problematice plýtvání vody v celém západním světě? Problém jednoduše není pro nejvyšší politické činitele aktuální. Přitom právě investice do technologií a osvěty společnosti v otázce plýtvání vody, by na rozdíl od nejistých efektů využívání alternativních energií, měla téměř zaručené účinky. Nyní spotřebováváme 700 krát více vody než před 100 lety! Právě proto nastal čas začít přemýšlet jak ekonomicky, tak ekologicky, což se v případě spotřeby vody sobě rovná.

CAPITAL PARTNERS a.s.

P. Peřinka

Zdroj: marketwatch.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů