Pátek, 29. března 2024

Informační centrum Vodní elektrárny Dalešice

Informační centrum Vodní elektrárny Dalešice
ČEZ, a. s., Vodní elektrárny, Vodní elektrárna Dalešice, Kramolín, 67577
tel: 561 105 519

Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice byla vybudována v katastru obce Kramolín v letech 1970 až 78 na řece Jihlavě. Sypaná hráz je 104 m vysoká, ve strojovně elektrárny jsou čtyři reverzní Francisovy turbíny, každá o výkonu 112,5 MW.

Vodní dílo Dalešice bylo vybudováno v souvislosti s výstavbou blízké Jaderné elektrárny Dukovany. Součástí vodního díla jsou nádrž v Dalešicích s objemem 127 mil. m3, vyrovnávací nádrž Mohelno, přečerpávací elektrárna Dalešice a průtočná vodní elektrárna Mohelno.

Nádrž Dalešice je též využívána k rekreačním účelům, chovu ryb, tlumení povodní a nadlepšování průtoku v řece v suchém období. Především ale zajišťuje technologickou vodu pro Jadernou elektrárnu Dukovany, vytváří spád a užitečný obsah pro práci přečerpávací vodní elektrárny Dalešice a dlouhodobě vyrovnává průtok řeky Jihlavy. Snižuje povodňové špičky v dolním toku a sedimentace nečistot z horního toku. Kladný vliv na kvalitu vody se projevuje přítomností raků a pstruhů pod vyrovnávací nádrží Mohelno. Mimo plnění klasické funkce akumulátoru energie, tj. výroby elektřiny ve špičkách a odběru energie v době jejího přebytku, má svým výkonem 450 MW a rychlostí najetí 60 sekund na plný výkon nezastupitelnou úlohu při regulaci výkonu celostátního energetického systému i jako okamžitá poruchová rezerva. Pro tento účel je elektrárna plně automatizována a dálkově ovládána přímo z centrálního dispečinku v Praze.

Vodní dílo Dalešice bylo postaveno v letech 1970 - 78. Nádrž je vytvořena sypanou rokfilovou hrází s jílovým těsněním o výšce 104 m, což je nejvyšší sypaná hráz v Evropě. Hráz je vybavena hydrotechnickými zařízeními pro převádění velkých vod a vypouštění nádrže. Na turbíny přivádejí vodu 4 ocelová potrubí spojující vtokový objekt s elektrárnou. Turbínové uzávěry tvoří hydraulicky ovládané klapky. Elektrárna a rozvodna jsou umístěny u paty hráze. Vtoky a výtoky jsou vybaveny česlemi, hradidly a potřebnými zvedacími mechanizmy.

V přečerpávací vodní elektrárně jsou instalována 4 soustrojí s reverzními Francisovými turbínami pro spád 90 m. Pro výrobu energie, i jako pohon v čerpadlovém provozu, jsou použity synchronní generátory s napětím 13,8 kV a obousměrným točením. Pro transformaci napětí generátorů na napětí vývodů 420 kV slouží blokové transformátory.

Informační centrum

Exkurze do informačního centra je zcela zdarma a trvá asi dvě hodiny. Během této doby se o návštěvníky stará profesionální průvodce. Zájemci shlédnou film o vodních elektrárnách, prohlédnou si modely a mohou navštívit i výrobní prostory elektrárny.

Při příjezdu setrvejte na parkovišti a nevstupujte do prostoru před branou, kde je vjezd vozidel do areálu. Vyčkejte příchodu průvodce.
Návštěva výrobních prostor závisí na provozních podmínkách v den konání exkurze a chování účastníků exkurze.
Vedoucí exkurze (učitel, doprovod) zodpovídá za chování všech účastníků exkurze.
Doporučujeme pevnou obuv.
Prosíme, dodržujte časový rozvrh, v opačném případě nebudeme moci zajistit exkurzi v plném rozsahu.

Doporučujeme spojit tuto exkurzi také s exkurzí do Jaderné elektrárny Dukovany.

Kdy můžete navštívit Informační centrum?
Září - červen: Po - Pá, 9:00 - 16:00 (pouze na objednávku).
Červenec - srpen (letní prázdniny): Po - Ne (vč. státních svátků), 9:00 - 16:00 (stálá služba).
O víkendech v měsících červen až září si mohou zájemci domluvit individuální prohlídku v IC EDA s průvodci IC EDU na telefonním čísle nebo na internetových stránkách.


Provozovatel, objednávky exkurzí
ČEZ, a. s., Úsek jaderné energetiky
Jaderná elektrárna Dukovany
675 50 Dukovany
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů