Čtvrtek, 28. března 2024

Břehy řeky Svitavy hyzdí odpadky

Břehy řeky Svitavy hyzdí odpadky

Blanensko - Pet láhve, papíry nebo cáry igelitu. To vše se volně povaluje na březích řeky Svitavy v jarním období. Naplavené odpadky vadí rybářům i vodohospodářům.

„U řeky je teď po velké vodě spousta igelitu, pet lahví a dalšího nepořádku. Všechno je zarostlé, protože se na březích málo seče. Vůbec to není pěkný pohled,“ popsal své dojmy z jarního koryta Svitavy rybář Michal Král z Blanska.

Podle Povodí Moravy, které je správcem toku, je boj s odpadky u vody věčným problémem. „Jednou ze zásadních potíží, která nám komplikuje údržbu koryta řeky Svitavy, je velká neukázněnost vlastníků pozemků ležících v blízkosti řeky. Za zvýšených vodních stavů se pak z jejich pozemků vyplaví nejen spousta dřeva, ale především komunálního odpadu. Je až zarážející, jak velké množství pet lahví, igelitových pytlů a dalšího odpadu musíme po opadnutí hladiny likvidovat a na vlastní náklady odvážet na určená sběrná místa,“ vysvětlila Radka Žabská z blanenské pobočky Povodí Moravy.

Přimět veřejnost k tomu, aby respektovala životní prostředí nejen v korytě řeky Svitavy, je podle vedení Blanska velmi obtížné. „Městská policie se snaží na tyto lokality také dohlížet, není ale v jejÍch silách zajistit neustálý dohled tak, aby tam ke znečištění nedocházelo. Ostatně to se týká i dalších zákoutí nejen u řeky Svitavy. Je to tedy především na lidech, jestli oni sami chtějí respektovat životní prostředí nebo ne,“ okomentovala situaci starostka Blanska Jaroslava Králová.

Podle ní by mohlo nepořádku na březích řeky v Blansku ubýt s výstavbou nové cyklostezky. Ta má vést právě podél řeky Svitavy.

„Věřím, že s dostavbou cyklostezky bude v těchto místech pořádek lépe udržitelný. Podél stezky budou umístěny nové odpadkové koše, což by mělo zabránit zbytečnému vyhazování odpadků do volné přírody,“ dodala starostka Blanska Jaroslava Králová.

Také blanenským rybářům nepořádek kolem vodních toků vadí. „Problémy máme především v úseku Sloupečnického potoka, který teče za supermarketem Kaufland a vlévá se pak do Svitavy. Tam se scházejí mladí lidé, kteří odpadky bez okolků odhazují do potoka. My v něm ale chováme pstruhy,“ poodhalil další potíže s nepořádkem u vody Miroslav Odehnal z blanenské rybářské organizace.

Částečným řešením neutěšené situace na březích Svitavy by mohlo být zapojení dobrovolníků, kteří by pomohli s úklidem břehů a koryta.

„Uvítali bychom výpomoc formou brigád například od místních organizací rybářského svazu, které na znečištění toku poukazují nejčastěji. Spolupráci se v tomto směru nebráníme. Poskytneme rukavice, igelitové pytle a zajistíme odvoz sebraného odpadu. Domluva může být operativní, vždyť sídlíme v Blansku,“ nabídla Žabská.

Blanenský deník 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů