Pátek, 19. dubna 2024

Dolní Cerekev a Kostelec na Jihlavsku postaví společnou čističku

Dolní Cerekev a Kostelec na Jihlavsku postaví společnou čističku
Řeka Jihlava protékající krajským městem Vysočiny bude během příštích let opět o něco čistější. Letos na podzim by měla začít stavba společné čistírny odpadních vod pro obce Dolní Cerekev a Kostelec. Čistírna by měla mít dostatečnou rezervní kapacitu také pro případné budoucí připojení dolnocerekvické místní části Spělov a obce Cejle. ČTK to dnes řekl starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa.

Celkové náklady na stavbu čistírny dosáhnou přibližně 135 milionů korun. Dotace od státu by podle Jirsy mohly v nejlepším případě pokrýt až 84 procent nákladů. Zbytek obě obce doplatí ze svých rozpočtů, případně si vezmou úvěr. Čistírna by měla do tří let stát u řeky Jihlavy na okraji Kostelce.

Kvůli zlepšení čistoty odpadních vod byly na Vysočině v posledních letech vydávány stovky milionů korun. Největší akce se týkaly Jihlavska, Třebíčska a Žďárska. Větší část nákladů zaplatila Evropská unie.

V republikovém srovnání si zatím Vysočina vede dobře -- podle šetření ministerstev má nejnižší počet problémových lokalit. Nutné investice do odpadních vod se v kraji odhadují na 600 milionů Kč, i to je mezi regiony nejméně. V celé zemi je ještě potřeba vyřešit 315 aglomerací, což bude stát více než 38 miliard Kč.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů