Čtvrtek, 28. března 2024

Ak sa Ázia nenaučí zaobchádzať s vodou, hrozia jej vážne konflikty

Ak sa Ázia nenaučí zaobchádzať s vodou, hrozia jej vážne konflikty

Ázia môže v blízkej budúcnosti čeliť vážnym konfliktom pre nedostatok vody, pretože klimatické zmeny a rýchly populačný rast ohrozujú prístup jej obyvateľov k tejto najzákladnejšej surovine.

Problémy s vodou v Ázii sú vážne - jeden z piatich Ázijcov, respektíve 700 miliónov ľudí na kontinente, nemá prístup k čistej pitnej vode. 

Polovica ázijskej populácie má nedostatočné možnosti hygieny. Informuje o tom agentúra Reuters na základe dnes zverejnenej štúdie think-tanku Asia Society. V správe sa spomína konflikt medzi Indiou a Pakistanom pre vodné zdroje a zložitá situáciu ohľadom využívania rieky Mekong, o ktorú sa delia Mjanmarsko, Laos, Thajsko, Kambodža a Vietnam. 

"Potenciál konfliktov, ktoré môže roznietiť priamy či nepriamy vplyv čoraz menej stálych vodných zdrojov, by sa nemal podceňovať," varuje Asia Society. "Väčšina problémov Ázie s vodou sa ani tak nedá pripísať jej nedostatku, ale skôr nevhodnému zaobchádzaniu s ňou," definuje správa podstatu problému s tým, že situácia by sa dala riešiť efektívnejším spravovaním vodných zdrojov a lepším manažmentom. Asia Society preto navrhuje neodkladné investície do infraštruktúrnych projektov vodných diel.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů