Středa, 24. dubna 2024

Příroda naruby: Obří vodopády Iguazú jsou na suchu, část Brazílie pod vodou

Příroda naruby: Obří vodopády Iguazú jsou na suchu, část Brazílie pod vodou
Zatímco severovýchodní část Brazílie se ocitla v tomto týdnu pod vodou po mohutných deštích, slavné vodopády na brazilsko-argentinské hranici jsou bez vody.

Jednu část jihoamerické země trápí následky rozsáhlých dešťů, druhá se naopak potýká s nedostatkem vody. Vodopády Iguazú na hranici Brazílie a Argentiny, za jehož proudy ročně míří tisíce turistů, tvrdě postihlo sucho.

Za běžného stavu mají vodopády průtok až 1,7 milionů litrů za sekundu, teď tudy ale protéká pouhých 480 tisíc litrů vody. Záběry z vodopádů na hranicích mezi Kanadou a USA, které jsou čtyřnásobně širší než Niagara, teď ukazují holé kameny a tenké pramínky vody padající do řeky Iguazú.

Podle Walszona Terllizzieho z brazilského národního vodohospodářského úřadu zapříčinilo úbytek vody ve vodopádech dvouměsíční sucho v brazilském státě Paraná.

Na druhém konci Brazílie mají ale problém opačný - v severní a severovýchodní části země vydatně pršelo několik měsíců a povodně tu napáchaly obrovské škody.

Silné lijáky zabily dvě desítky lidí a více než 186.000 dalších připravily o střechu nad hlavou. Deště postihly podle místních úřadů civilní obrany sedm federálních států.

Vodopády Iguazú jsou vysoké pouze 52 až 72 metrů, ale jsou velmi mohutné a proslavené "hrou barev". Prvním Evropanem, který je spatřil, byl roku 1541 španělský dobyvatel Álvar Núňez Cabeza de Vaca.

Pojmenoval je tehdy jako Salto de Santa Maria, vodopády Panny Marie. Brzy se však pro ně vžil název Iguazú (Velká voda), kterým je označovali domorodí indiáni Quaraní.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů