Pátek, 29. března 2024

Obyvatelům Hradce poteče z kohoutků voda z Orlice

Obyvatelům Hradce poteče z kohoutků voda z Orlice

Hradec Králové - Vodárny v Hradci Králové prohrály spor s ekology a musí o deset procent omezit množství vody, které čerpají z podzemních vrtů v Lité u Českého Meziříčí. Lidem tak zřejmě po 20. květnu začne z kohoutků téct voda z řeky Orlice, která má výpadek nahradit. Pro vodárnu to znamená peníze navíc, letos ale zdražování neplánuje. Běžný uživatel však změnu nepozná, navíc to bude mít i jeden pozitivní dopad - voda totiž bude měkčí.

Zástupcům vodáren se výsledek sporu vůbec nelíbí, generální ředitel vodovodů a kanalizací František Barák ho už dříve označil za ekologický terorismus. Není prý možné, aby byl upřednostňován živočich před člověkem. "Povrchová voda je rizikovější pro dodávku pitné vody, protože jakákoliv ekologická havárie se okamžitě projeví na dodávce do sítě. A pak by mohl hrozit nedostatek vody velkého rozsahu," varuje zaměstnanec vodáren Pavel Loskot. 

Úřady daly za pravdu ekologům, kteří v lokalitě Litá chrání zvířata a květenu. Čerpání a úbytek vody v podzemí chráněným druhům nesvědčí. "Jsme spokojeni, bohužel k tomuto omezení mělo dojít už dávno před tím, protože i tak do dnešních dnů spousta druhů vyhynula právě kvůli tomu, že tam bylo jednak zvýšené odčerpávání vody, ale i kvůli tomu, že se tam provedly nešetrné zásahy do vodního režimu, že ta lokalita byla odvodněna," zdůrazňuje David Číp z Českého svazu ochránců přírody. 

Vody z Orlice může téci ve veřejném vodovodu od května do července podle potřeby až 60 procent. Vodárny totiž musí při očekávaném poklesu podzemní vody pod stanovený limit odběr z vrtů dále omezit.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů